Het omgevingsrecht staat nooit stil. Er verschijnt voortdurend nieuwe wetgeving en rechtspraak. Voor omgevingsambtenaren is het noodzakelijk om de veranderende regels, interpretaties en toepassingsgebieden op te volgen. Een correcte uitvoering van het omgevingsrecht in de praktijk vraagt om een grondige en actuele kennis.

Mee zijn met het omgevingsrecht is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het afgelopen jaar kende het omgevingsrecht opnieuw talrijke aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan het Verzameldecreet, dat maar liefst 22 wetten en decreten aanpaste. Naast dergelijke grote aanpassingen waren er ook ontelbare kleinere wijzigingen. Zo sleutelde de regelgever aan bestaande kaders, zoals bevoegdheidsverdeling of het Vrijstellingsbesluit. Of introduceerde hij nieuwe regelgeving, zoals de verplichte zuivering van huishoudelijk afvalwater in de VCRO.

In deze whitepaper Actualia omgevingsrecht 2024 belichten we de meest relevante en impactvolle wijzigingen van het afgelopen jaar. We duiken diep in de materie en bieden inzichten over de betekenis en toepassing van deze veranderingen in de praktijk.

Het nieuwe Stikstofdecreet

Het nieuwe Stikstofdecreet behandelt samengevat de verplichte reductie van de stikstofuitstoot. Het vormt in haar kern een nieuw vergunningskader voor alle activiteiten die stikstof uitstoten. Als de stikstofimpact van een bedrijf onder een impactscore blijft, is een passende beoordeling niet nodig. De strengere drempel voor de
landbouw motiveert het decreet door de grotere impact van deze industrie.

Instrumentendecreet

Met het Instrumentendecreet streeft de decreetgever naar de integratie van het (bestaande) omgevingsinstrumentarium. Het decreet bundelt hiervoor de verschillende instrumenten en stemt ze op elkaar af. Het gaat meer bepaald over de lasten bij een omgevingsvergunning, de planschadevergoeding, de planbatenheffing, overige compenserende vergoedingen, de koopplichten en de billijke schadevergoeding. De instrumenten krijgen ondertussen verder vorm door uitvoeringsbesluiten.

Wijzigingsdecreet optimalisering regelgeving complexe projecten

Het wijzigingsdecreet optimaliseert het Decreet Complexe Projecten. Dit decreet brengt een aantal aanpassingen met zich mee. Een uitzondering voor de rechtsmacht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen treedt nog niet in werking.

Verzameldecreet Omgeving

Op 17 mei 2024 keurde de Vlaamse Regering het Verzameldecreet Omgeving goed. Dit decreet wijzigt 22 wetten en is op 20 juli 2024 in werking getreden. In de whitepaper vindt u een overzicht van alle wijzigingen die vanaf 20 juli 2024 in werking zijn getreden.

Conclusie: Blik op de toekomst: wat staat ons te wachten?

In de toekomst liggen er opnieuw enkele ingrijpende veranderingen in het verschiet. Zo zal de milieueffectenrapportage worden gemoderniseerd. Daarnaast komt er een modulaire vergunningsprocedure die het onderscheid tussen de gewone en vereenvoudigde procedures opheft. Tot slot zal het Implementatiedecreet van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving de handhavingsprocedures binnen het omgevings- en bestuursrecht verder stroomlijnen. Deze hervormingen passen de regelgeving aan de maatschappelijke en economische ontwikkelingen aan, met oog voor efficiëntie en flexibiliteit. De wetgever hoopt dat de wijzigingen het risico op onwettige beslissingen en het aantal vergunningsbetwistingen verkleint. Hoewel de implementatie ervan een leerproces zal vragen, kan het werk van omgevingsambtenaren in de toekomst worden vereenvoudigd.

Samen zorgen we ervoor dat u steeds up-to-date en optimaal voorbereid bent op de toekomst van het omgevingsrecht.

Benieuwd?

Download hier de whitepaper.