Van Rijn wil ook de bestaande afspraken die gemeenten en zorgorganisaties deze zomer maakten over arbeidsvoorwaarden minder vrijblijvend maken. Dat zei hij woensdag in overleg met de Tweede Kamer die meer wilde weten over de in problemen verkerende thuiszorgorganisatie TSN waardoor 12.000 mensen hun baan dreigen te verliezen. TSN vroeg uitstel van betaling aan en de SP wil dat Van Rijn met de vuist op tafel slaat en met een reddingsplan komt. Op het ministerie ligt zo’n plan niet klaar, meldde de bewindsman.
De bewindvoerder bij TSN is aan zet
Volgens hem is nu de bewindvoerder bij TSN aan zet. ,,Mijn verantwoordelijkheid is te kijken naar de gevolgen van wat nu gebeurt, niet naar de keuzes die het bedrijf maakt’’. TSN nam de afgelopen jaren veel personeel over van bedrijven die failliet gingen en heeft er volgens van Rijn onder meer last van dat gemeenten ,,kleinschalige, lokale oplossingen willen’’.
In plaats van 75 % minder is er in 2015 en 2016 25% minder geld beschikbaar
Met de vakbonden praat Van Rijn al enige tijd over de toekomst voor medewerkers in de thuiszorg die hun baan verloren. Het kabinet bezuinigde op de thuiszorg, maar verzachtte de ingreep wel. In plaats van 75 procent minder, is er daardoor in 2015 en 2016 volgens Van Rijn zo’n 25 procent minder geld beschikbaar. Doordat taken overgingen naar de gemeenten kunnen die zorg anders en goedkoper vormgeven. Dat is lastig, maar het kan wel en het hoeft niet ten koste te gaan van de arbeidsomstandigheden, aldus Van Rijn.