Volgens de hoogste bestuursrechter mogen gemeenten inwoners niet zomaar korten op huishoudelijke hulp zonder duidelijke onderbouwing. Ook moeten zij passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Volgens de rechter is huishoudelijke hulp wel degelijk onderdeel van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning, waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn.
Reactie Van Rijn
,,Klip en klaar betekent deze uitspraak dat gemeenten mensen op maat huishoudelijke hulp moeten bieden, als iemand dat nodig heeft. De Centrale Raad heeft de wet geïnterpreteerd zoals ik die bedoeld heb. Dat vraagt om een persoonlijk gesprek met de burger en een luisterend oor van de gemeente. Voor desbetreffende wethouders zit er maar een ding op: houd je aan de wet. Ik zal hen daar op wijzen”, aldus Van Rijn.
Tegenstrijdige uitspraken
Eerder beweerden sommige gemeenten dat huishoudelijke hulp niet onder hun verantwoordelijkheid viel. Een aantal rechtbanken in Nederland deed hierover tegenstrijdige uitspraken. Bij de gemeente Utrecht, een van de gemeente die woensdag flink op de vingers werd getikt door de rechter, was niemand bereikbaar voor commentaar.
Wegduiken is geen optie meer
,,Gemeenten kunnen niet langer wegduiken. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen”, zegt Liane den Haan, directeur bij ouderenorganisatie ANBO.
Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken, vindt dat gemeenten die de afgelopen tijd in de fout zijn gegaan, nu ,,als de bliksem” hun beleid moeten aanpassen.