Dat blijkt uit de HR Trendmonitor Zorg 2016 die advies- en onderzoeksbureau FWG heeft uitgebracht. Het rapport schetst de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het personeelsbeleid in de zorg aan de hand van interviews met 38 HR-managers uit alle branches van de zorg. Van ziekenhuizen tot ggz, van jeugdzorginstellingen tot thuiszorg. Bij het eerste onderzoek twee jaar geleden gaven de meesten aan dat de medewerkers of de raad van bestuur hun belangrijkste klant waren. Nu is dat de cliënt.

Klantprofielen
Zo werken sommige HR-managers met klantprofielen waardoor ze beter weten welk type medewerker ze moeten inzetten of werven. Ze koppelen bijvoorbeeld een mondige kraamverzorgende aan een probleemgezin, in plaats van een kraamverzorgende die erg introvert en afwachtend is. Andere voorbeelden die worden genoemd zijn het samenstellen van zorgteams op basis van wat ouders nodig achten voor hun kind en het aanbieden van een warme maaltijd in de avond indien bewoners in het verpleeghuis hier de voorkeur aan geven. Bij functioneringsgesprekken staat de vraag centraal welke bijdrage een medewerker heeft geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Deze toegenomen klantgerichtheid leidt ook tot meer regionale samenwerking. ‘Wij hebben niet als doel om als organisatie te blijven bestaan, wij hebben als doel het zo goed mogelijk organiseren van de zorg in de regio,’ zegt een van de geïnterviewden.

Zorgvraag leidend
Door de toegenomen cliëntgerichtheid zijn HR-managers steeds kritischer op zaken als protocollen en keurmerken: ook deze moeten expliciet bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en niet zorgen voor onnodige bureaucratie. Ook streven HR-managers naar het creëren van meer professionele vrijheid en ruimte voor medewerkers zodat die de cliënt naar eigen inzicht zorg op maat kunnen verlenen. ,,De zorg is al lang bezig de cliënt centraal te stellen. Nu doen ook HR-managers dat. Bij alles wat ze doen stellen ze zich de vraag: wat heeft de cliënt eraan? Daar doen we het uiteindelijk voor. Ze zien zichzelf als een soort moreel kompas. De zorgvraag is daarbij steeds vaker leidend,” zegt auteur Geertje van de Ven van de afdeling Research & Development van FWG.

Mede door toegenomen bureaucratie zoeken ook HR-managers in de zorg naar de kern van hun vak. Net als andere medewerkers willen ze terug naar de bedoeling: het leveren van goede cliëntenzorg.