Nederland telt 3,1 miljoen mensen ouder dan 65 jaar die thuis wonen. Van hen gaven 170.000 (5,5 procent) in het onderzoek aan aan wel eens te maken hebben gehad met verwaarlozing, financiële benadeling, of psychische, fysieke of seksuele mishandeling.
Financiële benadeling komt het vaakst voor, psychische en fysieke mishandeling staan op de tweede en derde plaats. Seksuele mishandeling en verwaarlozing werden weinig genoemd. In de meeste gevallen was de mishandeling geen incident, maar kwam het herhaaldelijk voor. De meeste daders, ongeveer 60 procent, zijn mannen en in veel gevallen ook bekenden of familieleden van de slachtoffers.
,,Cijfers om van te schrikken”, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een reactie. ,,Het is helder dat we iedere vorm van ouderenmishandeling moeten aanpakken. Dat kunnen we niet vanuit Den Haag met de knieën onder het bureau, maar dit gaan we doen in nauwe samenwerking met gemeenten, Veilig Thuis, ouderenbonden en nog veel meer andere partijen.” De CDA-minister wil onder meer inzetten op meer voorlichting en een waarschuwingsregister, om dit soort misstanden sneller te kunnen aanpakken.
Ouderenbond ANBO bond hamert op meer en voortdurende aandacht voor ouderenmishandeling. ,,Thuis moet veilig zijn. Daarvoor is het nodig dat er continu aandacht is voor het probleem van ontspoorde mantelzorg, fysieke mishandeling en uitbuiting”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ,,De ogen en oren van buren, kinderen, professionals en anderen moeten wijd open staan om mensen uit zo’n hopeloze situatie te halen.”