Groningen en Eindhoven beraden zich nog op de financiering van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) nu asielminister Marjolein Faber bekend heeft gemaakt dat de Rijksbijdrage hiervoor per 1 januari stopt. Utrecht geeft aan de financiering van de zogenoemde bed-bad-broodregeling zelf te regelen, Amsterdam gaf eerder al aan dit ook te doen. Ook Rotterdam biedt de regeling aan, maar was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Volgens de gemeente Utrecht heeft het stopzetten van de LVV “grote gevolgen” voor de ongedocumenteerden en voor de veiligheid van de inwoners van de stad. Een woordvoerder benoemt de beelden van grote groepen ongedocumenteerden in ‘de tunnel’ onder winkelcentrum Hoog Catharijne. “Dat willen we niet meer, daarom neemt Utrecht ook zelf de verantwoordelijkheid om de opvang van ongedocumenteerden voort te zetten.”

Een woordvoerder van de gemeente Groningen meldt dat de mogelijkheden voor eventuele oplossingen bekeken worden. Zij zegt ook dat de gemeente hier achter de schermen al een tijdje mee bezig is, omdat het kabinetsbesluit al in het hoofdlijnenakkoord stond. Het was alleen nog niet bekend wanneer de Rijksbijdrage zou stoppen. Groningen verwacht aan het begin van de herfst meer te kunnen zeggen over de toekomst van de bed-bad-broodregeling in haar gemeente.

Eindhoven meldt opvang te blijven bieden aan de ongedocumenteerde vreemdelingen. Hoe de LVV vanaf 2025 gefinancierd gaat worden “wordt de komende periode onderzocht en verder uitgewerkt” door de gemeente.

De regeling houdt in dat uitgeprocedeerde vreemdelingen sober worden opgevangen, zodat zij niet op straat belanden en daar overlast veroorzaken. De vijf gemeenten vroegen deze zomer nog aan de minister om de financiering niet te stoppen, uit angst dat deze groep op straat terecht zou komen. Maar Faber meldde woensdag op X in te zetten op “terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang”.