Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil met zijn voorstel voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als beslag wordt gelegd op een bankrekening moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen, vindt hij.
Bij beslag op loon of uitkering geldt al dat een deel niet naar de deurwaarder gaat (de zogenoemde beslagvrije voet). Nu kan iemand snel in de problemen komen als beslag wordt gelegd op de bankrekening, terwijl diens loon of uitkering net is gestort. Dan blijft er niets over om van te leven, stelt Dekker.
De bewindsman wil ook de lijsten aanpassen van spullen die een deurwaarder wel en niet mag meenemen, om ,,onaanvaardbare gevolgen” te voorkomen. Een koelkast bijvoorbeeld geldt inmiddels als onmisbaar.
De minister wil verder verkoop van in beslag genomen spullen via internet mogelijk maken. Bij verkoop via internet kunnen meer mensen worden bereikt dan bij verkoop via veilingen, zoals nu gebeurt. Hij hoopt ook op hogere opbrengsten tegen lagere kosten. Verder wil de minister dat er geen beslag wordt gelegd als te verwachten is dat de kosten de baten overtreffen. Gedwongen verkoop levert in zo’n geval niets op.
Deurwaarders krijgen het verder makkelijker bij het in beslag nemen van auto’s, motoren en brommers en aanhangwagens. Nu moeten zij nog op pad om het voertuig op te sporen. Voortaan kunnen zij gebruik maken van het kentekenregister.