Vooral aan graanproducten en zuivel zijn Nederlanders minder kwijt dan veel andere Europeanen, respectievelijk 10 en 7 procent. Vlees daarentegen is hier 11 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Ook alcohol en tabak zijn in Nederland relatief prijzig.
Vooral in het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken nog goedkoper dan in Nederland. Polen spant de kroon met prijzen die 37 procent lager liggen dan het EU-moyenne. Roemenië volgt op de voet met 36 procent lagere voedselprijzen.
Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen. Zwitsers en Noren betalen overigens nog meer voor hun dagelijkse kost, maar die landen behoren niet tot de EU.
In Duitsland, Europa’s grootste economie, liggen de voedselprijzen 3 procent hoger dan gemiddeld. Belgen en Fransen betalen respectievelijk 8 en 9 procent meer voor het onderzochte mandje boodschappen, Britten 11 procent.