FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: ,,Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze norm bij de formatie moet meenemen. Nederland bungelt nu ongeveer onderaan in Europa met vaderschapsverlof.” Nu heeft een werknemer in Nederland na de bevalling van zijn of haar partner recht op twee dagen betaald vaderschaps- of partnerverlof.
Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) twitterde als reactie: ,,VVD vindt 5 dagen verlof te veel, Europa wil naar 10 en van mij mogen het er nog meer worden.” Het partnerverlof moet op minstens het niveau van een ziekte-uitkering worden betaald, vindt de commissie.
Ook het ouderschapsverlof wil Brussel uitbreiden. In het pakket aanbevelingen van EU-commissaris Marianne Thyssen is sprake van vier maanden voor kinderen tot twaalf jaar. Nu heeft een werknemer in Nederland recht op drie betaalde dagen. Ouders die gebruik maken van zo’n verlof hebben ook recht op minimaal het niveau van een ziekte-uitkering. Ze mogen het ouderschapsverlof flexibel invullen, bijvoorbeeld door parttime te gaan werken. De ene ouder mag het verlofrecht niet overdragen op de ander.
Met de maatregelen hoopt de Europese Commissie de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken. Werkgeversorganisatie BusinessEurope vindt dat ,,een goede doelstelling, maar de verkeerde aanpak”. ,,De mensen willen meer banen en welvaart, niet ondoordachte wetgeving die het scheppen van arbeidsplaatsen ondermijnt.” Ook is de koepelorganisatie boos dat niet eerst met de sociale partners is gesproken.
Naar verwachting zal de voorgestelde richtlijn die ,,de balans tussen werk en privéleven” moet verbeteren op verzet stuiten in veel lidstaten. De aanbevelingen zijn onderdeel van een breder plan om de EU socialer te maken.