De IGJ komt met deze waarschuwing op basis van signalen dat er valse VOG’s in omloop zijn in de (jeugd)zorg. Eerder deze week heeft een detacheringsbureau in de zorg contact opgenomen met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing , Integriteit en Screening (Justis). Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.
Reden voor het contact was dat het bureau vervalste VOG’s in hun administratie heeft aangetroffen. De verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg. Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.
IGJ heeft de brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, Actiz, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Branchevereniging Kleinschalige Zorg en de Zelfstandige Klinieken Nederland gevraagd hun leden hierover te informeren. De belangrijkste boodschap:
(Jeugd)zorginstellingen en partijen die personeel leveren aan deze instellingen moeten altijd een originele VOG vragen.
Kenmerken originele VOG
Een originele VOG heeft een aantal echtheidskenmerken:
- Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo;
- Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk;
- Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op;
- Onder een UV-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur;
- In het papier is een hologram zichtbaar.
Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. De IGJ adviseert (jeugd)zorginstellingen na te gaan of deze check op echtheid van aangeboden VOG’s binnen hun organisatie wel goed is gegaan.
Inspecteurs van IGJ controleren in hun toezicht steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien.