Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor verschillende taken op het gebied van werk, zorg en jeugd. Veel gemeenten – waaronder ook Vlaardingen – geven dit vorm via wijkteams, die dicht bij de burger en vanuit verschillende disciplines integrale zorg en ondersteuning bieden.
De inspecties zien toe op de werking van de lokale netwerken in de praktijk. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de ondersteuning van kwetsbare gezinnen.
Onderzoek
Aanleiding tot het onderzoek was een melding over een jong kind in een gezin waarin sprake was van huiselijk geweld. Het onderzoek richtte zich op de effectiviteit van de zorg en ondersteuning vanuit het wijkteam na meldingen bij Veilig Thuis.
Conclusie
De inspecties zijn positief over het door de gemeente Vlaardingen en het wijkteam opgestelde beleid. In de praktijk zien de inspecties echter dat het verzekeren van de veiligheid in kwetsbare gezinnen na overdracht vanuit Veilig Thuis nog niet voldoende is en verbetering behoeft. De professionals gaan direct aan de slag maar staan onvoldoende stil bij een integrale probleemanalyse en daaraan gekoppelde doelen. Daarnaast gaan de verbeterpunten onder meer over de samenwerking tussen Veilig Thuis en het wijkteam, het systematisch inschatten van de veiligheid van de kinderen en het opstellen van een samenhangend plan in samenwerking met ketenpartners.
Vervolg
De inspecties zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het lokale netwerk dat betrokken is bij zaken rond huiselijk geweld en kindermishandeling (in ieder geval: wijkteam, Veilig Thuis, politie en jeugdbescherming) voor het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen, onder regie van de gemeente Vlaardingen.
De inspecties volgen komend jaar met de gemeente en de betrokken partijen de voortgang van de verbeteringen.