Hoewel er uitzonderingen mogelijk zijn, moeten de kinderen normaal gesproken op hun achttiende afscheid nemen van hun pleeggezin. De standaardvergoeding die pleegouders krijgen, houdt dan op.
Tegen RTL Nieuws zegt minister De Jonge dat jongeren op hun achttiende ,,nog niet zijn afgebakken”. Dit geldt volgens hem ,,zeker voor kinderen die opgegroeid zijn in pleeggezinnen” die een moeilijke thuissituatie hebben meegemaakt. Daarom wil hij de leeftijd verhogen. ,,Pleegkinderen verdienen een veilig en stabiel thuis, ook als ze 18 zijn”, zegt hij.
De Jonge wil de komende tijd hierover in gesprek met onder meer gemeenten, kinderen en pleegouders. Volgens hem wordt er door gemeenten al meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te verlengen, maar wil hij toch een hogere leeftijd als standaard.
,,Laat de pleegzorg tot het 21e jaar de regel zijn, en bij uitzondering – als het in het pleeggezin niet langer gaat of als jongeren echt toe zijn aan zelfstandigheid – eerder de stap maken om pleegzorg af te sluiten en op eigen benen gaan staan”, aldus de minister.