De jonge moeder had in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg gebeld. Een vrijwilliger van de stichting schakelde een verloskundige in, waarna de baby gezond ter wereld kwam. Het kindje is vervolgens overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin.
Stichting Beschermde Wieg
Oprichtster van de Beschermde Wieg Barbara Muller is blij dat de moeder ervoor gekozen heeft om de stichting in te schakelen. ,,Anders had zij het kindje op straat te vondeling gelegd”, zegt Muller.
De stichting werd in 2014 opgericht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. In de loop van dit jaar wordt er een voorziening geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.
Anoniem
De kamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.
Verboden
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. ,,Daarom strijden wij voor een gedeeltelijke wetswijziging. Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven. Twaalf EU landen gingen ons daarin al voor”, aldus Muller. Volgens haar worden elk jaar twee levende en zo’n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.