Schippers wees erop dat de blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang gevaarlijk kan zijn voor baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Ze wil voorlopig niet mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen weigeren, maar wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden.
De minister is niet bang dat voor niet-ingeënte kinderen straks geen plaats meer is in de kinderopvang. Zij kunnen bijvoorbeeld ook terecht op antroposofische crèches, waar vaak weinig kinderen zijn gevaccineerd, zei ze.
Openheid
Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) hield vrijdagochtend al een pleidooi voor openheid over de vaccinatiegraad. Ouders kunnen volgens haar dan zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden. Kinderen lopen veel risico bij een uitbraak van een ziekte, zei Wolbert. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel en niet om welke kinderen het gaat.
Ouders informeren
Volgens het AD is een meerderheid van PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks in de Kamer voor een vorm van meldplicht. De VVD, de partij van Schippers, wil zover niet gaan. Die regeringspartij wil prioriteit geven aan het informeren van ouders over het belang van vaccinatie.
Kinderdagverblijven vragen wel of kinderen zijn gevaccineerd, maar geven dit meestal niet door aan andere ouders.
Meeste kinderen ingeënt
De meeste kinderen worden nog steeds ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM nog steeds hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.
Eerder deze maand werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 miljoen euro uittrekt om ouders meer uitleg te geven over vaccinaties. Steeds meer ouders stellen namelijk vragen over het vaccinatieprogramma.