Vanaf volgend jaar krijgt de Kindertelefoon geen geld meer van de koepel van gemeenten, de VNG, maar moet de hulplijn met iedere gemeente afzonderlijk onderhandelen over betaling voor zijn diensten. De Kindertelefoon vreesde er niet met iedere gemeente uit te komen. Bovendien kosten al die afzonderlijke onderhandelingen tijd en geld.
De gemeenten hebben Van Rijn toegezegd dat alle kinderen die daar behoefte aan hebben de Kindertelefoon ,,uiteraard” kunnen blijven bellen, schreef hij woensdag aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris overlegt nog met alle betrokkenen over hoe dat precies wordt gewaarborgd. Sensoor, een algemene hulplijn, en het AKJ, dat vertrouwenspersonen voor de jeugdhulp aanbiedt, hoeven volgens Van Rijn niet te vrezen voor hun voortbestaan. Deze twee organisaties zitten in hetzelfde schuitje als de Kindertelefoon.
De staatssecretaris en de gemeenten bespreken ook hoe het na 2018 verder moet. De drie hulporganisaties willen liefst weer één overkoepelend contract sluiten met alle gemeenten.
De tijd voor de Kindertelefoon drong. De directeur van de hulplijn waarschuwde onlangs dat hij volgende maand al personeel zou moeten ontslaan als hij dan nog niet de garantie had hen ook volgend jaar te kunnen betalen.