De ministerraad is akkoord gegaan met het wetsvoorstel maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015. Het wetsvoorstel maakt het gemeenten mogelijk om aanbestedingsprocedures voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning eenvoudiger in te richten. Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd.
Aanbestedingsprocedure
Op dit moment moeten gemeenten in de aanbestedingsprocedures nog kiezen voor de aanbieder met de ‘economisch meest voordelige inschrijving’ (het emvi-criterium). In de praktijk betekent dit dat gemeenten offertes moeten opvragen en beoordelen.
Zonder offertefase
Met het wetsvoorstel wordt het emvi-criterium geschrapt. Dit maakt aanbestedingsprocedures zonder offertefase mogelijk. Ook in deze eenvoudigere aanbestedingsprocedures moet iedere goede aanbieder een eerlijke kans op een contract met de gemeente krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt een handreiking om gemeenten hierbij te helpen.
Zorgvuldige inkoop
Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk om regels op te stellen waar gemeenten rekening mee moeten houden bij het bepalen van een reële prijs voor de in te kopen jeugdzorg. Voor de inkoop van maatschappelijke ondersteuning bestaan deze regels al. Na inwerkingtreding van de wet kunnen er regels worden opgesteld die leiden tot een zorgvuldige inkoop van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning en daarmee de continuïteit daarvan.
Tweede Kamer
Het kabinet heeft de adviezen van diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders, gemeenten en het Adviescollege Toetsing Regeldruk zo goed als mogelijk verwerkt in het wetsvoorstel. Ook de Raad van State heeft advies uitgebracht. De Tweede Kamer bepaalt nu wanneer zij het wetsvoorstel zal behandelen. Daarna gaat het voorstel naar de Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden. Het wetsvoorstel is te lezen via de website van de Tweede Kamer.