Gemeenten krijgen de komende jaren 176 miljoen euro van het Rijk om de gesloten jeugdhulp af te bouwen en om alternatieve kleinschaliger accommodaties in te richten. In die andere opzet kan betere zorg op maat worden geboden, zodat het opsluiten van hulpbehoevende jongeren veelal niet meer nodig is. De ministerraad is maandag akkoord gegaan met een voorstel daartoe van staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd).
De afbouw van gesloten jeugdhulp is al langer een wens in politiek Den Haag en ook het huidige kabinet wil dat zo snel mogelijk doen. “Dat kan als we ervoor zorgen dat voor jongeren die hier nu gebruik van maken een passend alternatief beschikbaar is. Met het besluit dat we vandaag hebben genomen voldoen we aan een belangrijke voorwaarde voor gemeenten om deze transformatie in gang te zetten of te versnellen”, laat Karremans weten.
Het geld gaat naar zeven coördinerende gemeenten. “Zij kunnen de plannen die zij samen opstellen met aanbieders gaan uitvoeren. Zo krijgt de transformatie overal in Nederland vorm”, aldus Karremans.
Soms zijn vrijheidsbeperkende maatregelen toch nog nodig, denkt de bewindsman. Dan kan het gaan om situaties waarin jongeren tegen zichzelf beschermd moeten worden, zoals de dreiging van zelfbeschadiging of suïcide. Ook onveiligheid door loverboys of problemen kan zo’n aanleiding zijn voor beperkingen. Wel blijft altijd het uitgangspunt ‘Nee, tenzij’, meldt het ministerie.
Gemeenten klagen al jaren over de stijgende kosten van de hele jeugdzorg, waardoor gemeenten gezamenlijk honderden miljoenen euro tekort komen. De Tweede Kamer spreekt maandag over de jeugdzorg.