Ten opzichte van in 2013 genoemde cijfers door de Kinderombudsman betekent dit een aanzienlijke stijging: van 10 procent in 2013 naar 20 procent in 2015. TNS NIPO voerde in opdracht van de vFAS een onderzoek uit, zo meldt vFAS.
Verplicht naar scheidingsmediator
De vFAS wil, net als de Kinderombudsman, dat ouders die gaan scheiden eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde mediator, wordt er met de cliënten gezocht naar een oplossing. Men bepaalt dus zelf hoe het conflict wordt opgelost in plaats van dat er een oplossing wordt opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter.
Vechtscheiding voorkomen
In 64 procent van de gevallen weet een gespecialiseerde advocaat alsnog tot een oplossing te komen, ook als een mediatior niet is gelukt. Dus ook als mediation geen optie is, kan een gespecialiseerde advocaat alsnog voorkomen dat een scheiding uitmondt in een vechtscheiding. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een viergesprek. Uit het TNS NIPO-onderzoek blijkt dat bijna 9 van de 10 familierechtadvocaten aangeeft dat een (vier)gesprek belangrijk is in het voorkomen van een vechtscheiding. 4 op de 10 leden van de vFAS is er zelfs van overtuigd dat een gespecialiseerde advocaat een vechtscheiding kan voorkomen.
In februari 2015 is er door de Rijksoverheid een campagne gestart om vechtscheidingen tegen te gaan.