In Nederland zijn 9 op de 10 speeltuinen niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo belangrijk is. Hoe zorgt u er als gemeente voor dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen?
Het SamenSpeelNetwerk startte deze week de campagne ‘Onbeperkt spelen’. Tientallen partijen, van speeltuinen tot gemeenten en van ontwerpers tot zorgverleners, slaan de handen ineen om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelen.
Toegankelijke speelplekken
Om een speelplek toegankelijk te maken, moet je al vanaf de tekentafel rekening houden met kinderen die anders spelen, zoals kinderen die in een rolstoel zitten, blind zijn, autisme of een verstandelijke beperking hebben. Daarnaast moeten gezinnen met een gehandicapt kind zich welkom voelen: elk kind wordt uitgenodigd om – op zijn eigen manier – mee te doen.
Alle kennis en ervaring nu verzameld op één website
Niet alleen speeltuinorganisaties zijn nodig om samenspelen mogelijk te maken, ook de hulp van gemeenten, ontwerpers, zorgverleners, scholen en ouders is onmisbaar. Zij kunnen, ieder vanuit hun eigen rol, stimuleren dat kinderen met en zonder handicap samen spelen. De website Onbeperkt Spelen biedt handvatten voor al deze organisaties en professionals. Verder zijn op de website publicaties, nieuws en internationale onderzoeken over samenspelen verzameld. U leest er de ervaringsverhalen van ouders, vrijwilligers en professionals die al met samenspelen aan de slag gingen en er is een speciale pagina voor gemeenten.