Sinds 2014 kunnen gemeenten trajecten voor begeleiding van (ex-)gedetineerden financieren met subsidie van JenV. Dat gebeurt via de ‘Bijdrageregeling begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken’, waarin structureel € 4,5 miljoen zit. Ook voor 2025 is het weer mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Extra projecten om ex-gedetineerden aan woning en werk te helpen

Met deze regeling kunnen gemeenten extra projecten starten om ex-gedetineerden aan een woning en werk te helpen. Deze gelden zijn een stimulans voor gemeenten om samen of met particuliere organisaties trajecten rond wonen en werken voor (ex-)gedetineerde burgers op te zetten of te financieren.

Gemeente als netwerkpartner in ketenbrede samenwerking

Dit is in lijn met de ketenbrede samenwerking tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en netwerkpartners. Eén van die netwerkpartners is immers de gemeente, die een grote rol heeft bij het op orde krijgen van de 5 basisvoorwaarden voor re-integratie: werk & inkomen, wonen, zorg, identiteitsbewijs en schuldhulpverlening. We weten dat veel gemeenten al voorafgaand aan detentie vormen van hulp of ondersteuning bieden en dat zij die hulp of ondersteuning tijdens en na detentie voortzetten.

Stimulans voor realiseren ambities bestuurlijk akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’

De bijdrageregeling is een stimulans voor het realiseren van de ambities uit het bestuurlijk akkoord ‘Kansen bieden voor re-integratie’ uit 2019. In dit akkoord hebben de VNG, de reclasseringsorganisaties en de DJI hun gezamenlijke maatschappelijke ambities vastgelegd. De kern is om nauw samen te werken aan een succesvolle re-integratie van gedetineerden en om hen optimaal voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij.