De wegwijzer biedt gemeenten handvatten om de samenwerking tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein te versterken, zodat jongeren weerbaarder worden en minder snel in de georganiseerde criminaliteit belanden. Staatssecretaris Nobel overhandigde het document gisteren aan burgemeester Bert Wijbenga.
Lees de wegwijzer voor domeinoverstijgend samenwerken binnen gemeenten
Samenwerking essentieel voor aanpak kwetsbare jongeren
Criminelen maken steeds vaker misbruik van jongeren in kwetsbare situaties. Ze zetten hen in voor kleine taken, zoals het doorgeven van berichten of het ophalen van pakketjes. Wat onschuldig begint, kan snel uitmonden in een diepere betrokkenheid bij criminaliteit. Gemeenten spelen een cruciale rol in het voorkomen van deze problematiek. Om dit effectief te doen, is samenwerking tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein noodzakelijk.
Staatssecretaris Nobel: ‘Ik ben ontzettend blij dat de VNG de handschoen heeft opgepakt dit onderwerp breder te bekijken, door zowel de veiligheid als de sociale kant van de problematiek te combineren in de aanpak.’ Hij benadrukte ook het belang van een gezamenlijke inzet: ‘Een gezamenlijke aanpak in de wijk is essentieel. We moeten niet vergeten dat we het voor de mensen doen. De mensen voor wie we het doen mogen nooit de dupe worden van de gekozen aanpak of gebrekkige samenwerking.’
Een wegwijzer voor én door gemeenten
De wegwijzer is tot stand gekomen in samenwerking met 26 gemeenten, die hun ervaringen en uitdagingen deelden door middel van bijeenkomsten en interviews. Veel gemeenten uit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), maar ook daarbuiten, hebben een bijdrage geleverd. Burgemeester Bert Wijbenga ontving de wegwijzer namens de gemeenten en benadrukte: ‘Domeinoverstijgend werken zit al in het DNA van het NPLV. Dit document is een oproep aan andere gemeenten om ook domeinoverstijgend samen te werken.’
Handvatten voor samenwerking
De wegwijzer biedt een overzicht van belemmeringen die gemeenten kunnen tegenkomen, zoals cultuurverschillen, onduidelijke taakverdelingen, inefficiënte processen of vraagstukken rondom gegevensdeling. Het document biedt geen kant-en-klare oplossingen, maar levert wel waardevolle inzichten, suggesties en concrete voorbeelden van succesvolle samenwerking uit de praktijk. Gemeenten kunnen hiermee hun domeinoverstijgende samenwerking opzetten of versterken.