Bij mensen met problematische schulden richt de begeleiding zich vaak alleen op het oplossen van de schulden, terwijl er regelmatig veel meer speelt. Dit is een voorbeeld van een terugkerend knelpunt in het sociaal domein. Om voor dit soort knelpunten een oplossing te vinden is Toezicht Sociaal Domein (TSD) gestart met actieonderzoeken. Hierbij werken we samen met ervaringsdeskundigen, professionals en beleidsmakers aan onderzoek én verbeteringen in de praktijk. De eerste resultaten van de actieonderzoeken staan in de Verantwoording 2021-2022.
In een van de actieonderzoeken werkt TSD samen met mensen met problematische schulden in combinatie met andere problemen zoals psychische problemen en/of verslaving. In een ander actieonderzoek kijken we naar doorlopende zorg en ondersteuning aan jongvolwassenen zodra zij 18 jaar worden.
Voorkomen van zelfmoord (suïcide)
In een ander project heeft Toezicht Sociaal Domein voor inspecteurs scholing aangeboden om op een goede manier het gesprek aan te gaan over zelfmoord (suïcide) met bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen. De insteek is dat organisaties dit onderwerp bespreekbaar maken met hun cliënten en leerlingen om uiteindelijk het aantal zelfmoorden (en pogingen daartoe) terug te dringen.
Huiselijk geweld en kindermishandeling
Voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling is en blijft een belangrijk thema. TSD zet vooral in op de samenwerking in het lokale netwerk op het moment dat een gezin door Veilig Thuis is overgedragen aan hulpverlening. Verder heeft TSD tools ontwikkeld om gemeenten te helpen hun zorg en ondersteuning te evalueren. Gemeenten krijgen hierbij vanuit verschillende perspectieven kijk op de kwaliteit van de dienstverlening.