De rechtbank Midden-Nederland werkt vanaf 2 april met schuldenfunctionarissen. Schuldenfunctionarissen zijn medewerkers van de rechtbank die mensen met schulden verder kunnen helpen. Zij kunnen ervoor zorgen dat rechtzoekenden met financiële problemen eerder bij de schuldhulpverlening van hun gemeente terechtkomen.
Rechtzoekende verder helpen via doorverwijzing
Rechters zien op zitting regelmatig mensen met schulden of financiële zorgen. Met de inzet van schuldenfunctionarissen wil rechtbank Midden-Nederland deze groep mensen helpen om sneller in contact te komen met schuldhulpverlening. Pauline Elferink, projectleider en senior rechter bij de afdeling Toezicht van de rechtbank: “Helaas heeft een grote groep Nederlanders te maken met schulden. Bij de rechtbank zien we deze mensen keer op keer terugkomen. Het bij herhaling veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van de problemen. Het is effectiever om te kijken hoe we deze mensen verder kunnen helpen. Daarom gaan we rechtzoekenden, als ze daar voor open staan, doorverwijzen naar schuldhulpverlening.”
Schuldenfunctionarissen aanwezig bij zittingen
Schuldenfunctionarissen zijn getrainde medewerkers die door de behandelend rechter kunnen worden opgeroepen als tijdens of in de voorbereiding op een zitting blijkt dat de rechtzoekende schulden heeft. Daarnaast kunnen ze aanwezig zijn bij specifieke zittingen, bijvoorbeeld in zaken waar mensen een betalingsachterstand hebben bij een woningcorporatie of zorgverzekeraar. De schuldenfunctionaris gaat na de zitting met de rechtzoekende in gesprek, noteert de relevante gegevens en deelt deze met de gemeente waar de rechtzoekende woont. De gemeente neemt vervolgens binnen drie werkdagen contact op met de rechtzoekende voor de schuldhulpverlening.
Tegengaan van schuldenproblematiek in de regio
Andere rechtbanken werken al langer met schuldenfunctionarissen en hebben geconstateerd dat de inzet van schuldenfunctionarissen bijdraagt aan een snellere signalering van mensen met schulden. Pauline Elferink: “Ik hoop dat we met onze schuldenfunctionarissen enigszins kunnen bijdragen aan het tegengaan van de schuldenproblematiek in onze regio. Het doel van de inzet van schuldenfunctionarissen is dat mensen met schulden eerder worden gezien en gehoord, zodat er sneller kan worden gewerkt aan een passende oplossing.”
Bron: rechtspraak.nl