Het programma Verbinden Schuldendomein van de VNG biedt gemeenten handvatten en ondersteuning bij diverse wetten, thema’s en doelgroepen in het schuldendomein. Recent publiceerde het programma twee nieuwe handreikingen: ‘aan de slag met schuldpreventie’ en ‘samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’.

Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het voorkomen, verkleinen en oplossen van financiële zorgen en schulden. Om gemeenten te ondersteunen bij het inrichten of optimaliseren van schuldpreventie, bij het optimaal samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en hun regierol daarin, zijn deze twee handreikingen toegevoegd aan het brede scala van ondersteuningsproducten vanuit Verbinden Schuldendomein.

Handreiking ‘aan de slag met schuldpreventie’

Met deze handreiking ondersteunt de VNG gemeenten bij het opzetten, optimaliseren en uitvoeren van integraal en structureel preventiebeleid op basis van een effectieve samenwerking in de keten. Twee belangrijke invalshoeken voor effectieve preventie zijn financiële educatie en life events. De handreiking biedt op beide invalshoeken concrete handvatten, stappen, aandachtspunten en praktijkvoorbeelden. Ook gaat de handreiking in op achtergronden rond het belang en de verschillende vormen van schuldpreventie, op gezond financieel gedrag en op integrale en effectieve samenwerking in de keten. Preventie is namelijk bij uitstek een thema dat vraagt om een integrale- en domeinoverstijgende samenwerking.

Handreiking ‘samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’

De handreiking ‘samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’ beschrijft het belang en de inrichting van een sterke lokale schuldenketen waar vrijwilligers een integraal onderdeel van zijn. De handreiking gaat in op het ontwikkelen van een visie op het samenwerken met vrijwilligers, de fases van schuldhulpverlening waarin vrijwilligers een rol kunnen vervullen en hoe deze rol eruitziet, en de wijze waarop samenwerking met vrijwilligersorganisaties praktisch kan worden ingericht, uitgebreid of versterkt. Met het stappenplan ‘samen optimaal de inwoner ondersteunen’, kunnen gemeenten aan de slag om samen met vrijwilligers hun inwoners met financiële zorgen of schulden optimaal te bereiken en te ondersteunen. Van preventie tot en met nazorg en van praktisch tot inhoudelijk. Met een samenwerking op basis van ieders kracht en expertise, en op basis van werkbare afspraken, worden inwoners zo passend mogelijk ondersteund.