Met de invoering van PGB 2.0 wordt het gebruik van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) de standaard voor gegevensuitwisseling rondom persoonsgebonden budgetten. Gemeenten kunnen dan niet langer handmatig pgb-berichten uploaden via de Sociale Verzekeringsbank. Overstap naar het GGK vergt voorbereiding.
Overstap naar het GGk
Het is belangrijk om tijdig te starten met het plannen van een overstap naar het Gemeentelijk Gegevensknooppunt, zodat gemeenten voorbereid zijn op het gebruik van PGB 2.0 in de toekomst. Danny Kalkhoven, functioneel specialist PGB 2.0 bij de VNG legt uit: ‘Het gebruik van het GGk is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor uniformiteit in de keten. Dat is essentieel voor de betrouwbaarheid van PGB 2.0.’
Verbeteringen in efficiëntie en veiligheid
Het GGk biedt een veilige, gestandaardiseerde manier om berichten uit te wisselen tussen gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Gemeenten die al werken met het GGk, zien veel voordelen:
- Meer efficiëntie: processen verlopen sneller en zijn minder arbeidsintensief.
- Minder fouten: automatische verwerking minimaliseert het risico op menselijke fouten.
- Veiligheid: gevoelige gegevens worden uitgewisseld in een volledig beveiligde omgeving die voldoet aan de AVG.
Waarom nu al overstappen?
De overstap naar het GGk vereist zorgvuldige voorbereiding, maar hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Gemeenten die wachten, lopen straks het risico dat ze niet meer in staat zijn om hun PGB-berichten correct aan te leveren. Met ondersteuning vanuit de VNG en het Inlichtingenbureau IB kunnen zij hun processen optimaliseren en zich voorbereiden op het gebruik van PGB 2.0.