De Nationale ombudsman vindt de periode waarin mensen wachten om opnieuw toegang te krijgen tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) onredelijk lang. Hij vraagt minister Koolmees en minister Dekker deze termijn flink te verkorten in de komende wetswijziging Wsnp. Mensen die binnen tien jaar opnieuw gebruik willen maken van de Wsnp worden op dit moment niet toegelaten. En dat zal in principe ook zo blijven. Dit blijkt uit de reactie van voormalig staatssecretaris Van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) op het rapport ‘Hindernisbaan zonder finish‘.

Volgens de ombudsman komt een groot aantal burgers door deze tienjaarstermijn in een langdurige en uitzichtloze schuldsituatie terecht. Uit de reactie van de voormalig staatssecretaris en minister blijkt wel dat een hardheidsclausule wordt ingevoerd. Dit betekent dat mensen in schrijnende gevallen eerder dan tien jaar opnieuw kunnen worden toegelaten tot de Wsnp. Maar de ombudsman verwacht dat de rechter deze clausule alleen bij hoge uitzondering zal toepassen. En dat in praktijk de meeste aanvragers toch maximaal tien jaar moeten wachten om opnieuw toegang te krijgen tot de Wsnp.

Ook verbetering

In de brief geeft de minister aan dat de termijn van de ‘goede trouw’-toets wordt verkort van vijf naar twee jaar. Deze wijziging ondersteunt de ombudsman. Hij verwacht dat hiermee de drempel naar de Wsnp voor burgers wordt verlaagd.

Achtergrond

In 2020 publiceerde de ombudsman het rapport ‘Hindernisbaan zonder finish‘, waarin hij concludeerde dat steeds minder burgers in aanmerking komen voor een schuldenvrije toekomst. En dat burgers, die hun weg proberen te vinden naar de Wet schuldsanering natuurlijke personen, op verschillende terreinen tegen knelpunten aanlopen. Voormalig staatssecretaris Van ’t Wout en minister Dekker lieten naar aanleiding van dit rapport weten welke stappen zij willen zetten om de aansluiting van het minnelijk traject op het wettelijk traject (Wsnp) te verbeteren.