Een nieuw onderzoek toont aan dat schuldhulpverlening meer mensen kan bereiken als verschillende beroepsgroepen de handen ineenslaan. Dat blijkt uit een pilot waarin een alternatieve route voor schuldhulpverlening is getest. De vraag was of andere doelgroepen en dus meer mensen met ernstige schulden kunnen worden bereikt.

Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers aan het programma nooit eerder contact had opgenomen met de gemeente voor hulp bij hun schulden. Van de overige deelnemers had 44% wel hulp gezocht bij het gemeenteloket, maar vond daar geen passende ondersteuning.

Veel mensen vallen buiten de boot

Het aantal mensen met schulden neemt toe, maar het aantal mensen dat hulp krijgt daalt. De Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) benadrukt de urgentie van samenwerking. Veel mensen vallen buiten het systeem. Samenwerking kan helpen om meer mensen te bereiken.

Een pilot, gestart op initiatief van de Tweede Kamer, onderzocht een nieuwe aanpak. Hierbij waren het niet de gemeentelijke schuldhulpverleners, maar Wsnp-bewindvoerders die de aanvraag bij de rechter deden voor toegang tot de Wsnp. In de helft van de gevallen was een aanvraag niet nodig; er kon toch een succesvolle schuldregeling worden geboden.

Bewindvoerders als sleutel tot meer hulp

De resultaten van dit nieuwe onderzoek tonen aan dat deze alternatieve aanpak een grote groep mensen bereikt die voorheen geen hulp zocht bij de gemeente. Deze mensen kampen vaak al jaren met schulden en lijken behoefte te hebben aan autonomie. Ook het gebrek aan vertrouwen in de overheid speelt hierbij een rol.

Onderzoek aangeboden aan Tweede Kamer

De BBW biedt de bevindingen van de pilot aan in de vorm van een petitie aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze roepen op tot het starten van een nieuwe pilot om te onderzoeken hoe een volwaardige alternatieve route voor schuldhulpverlening kan worden opgezet. Het moet een extra optie zijn naast de huidige gemeentelijke route.