Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen?
Na mijn studie rechten ben ik jarenlang advocaat geweest, met name in het sociaal zekerheidsrecht. Ik werd geattendeerd op de vacature voor jurist/vakredacteur Participatiewet bij Schulinck, onderdeel van Wolters Kluwer. Wat mij meteen aansprak aan deze functie is de verdieping en specialisatie op één rechtsgebied. En dan ook nog specifiek de Participatiewet. Daarnaast vind ik het fijn dat ik kan werken in een team waarin iedereen zich bezighoudt met de Participatiewet, zodat we samen kunnen sparren. Ik solliciteerde en het klikte meteen. Ik was zo blij toen ik werd aangenomen. Ik zit hier goed op mijn plek!
Wat zijn jouw taken?
Mijn taken zijn het bijhouden van het nieuws, het up to date houden van de online kennisbank Participatiewet en het juridisch adviseren via de helpdesk. Ook zit ik in de expertgroep privacy, met als aandachtsgebied het privacyrecht/AVG, in combinatie met het sociaal domein. Het is leuk om niet alleen binnen je eigen team samen te werken, maar ook domeinoverschrijdend en met andere afdelingen. Verder geef ik webinars om de kennis van professionals die bij gemeenten werkzaam zijn snel op te frissen. Daarnaast kijken we met ons team kritisch naar nieuwe wetgeving en jurisprudentie. We reageren daarop in internetconsultaties, opinies en annotaties bij uitspraken.
Wat is er zo boeiend aan de Participatiewet?
Al in mijn tijd als advocaat heb ik altijd hart gehad voor bijstandszaken. Aan de ene kant heb je de gemeente, die een uitkering verstrekt uit publiek geld. Geld waarvan je wilt dat het goed terecht komt. En aan de andere kant een burger waarvoor dat geld zijn hele inkomen en dus levensonderhoud is. Het gaat dus echt ergens over! Toen ik advocaat was, zag ik vooral wat er misging. Nu ik gemeenten adviseer zie ik gelukkig dat het meeste goed gaat. Gemeenten hebben de beste intenties en dat wij ze daarin kunnen ondersteunen vind ik heel waardevol. Onze taak is breder dan alleen het adviseren van gemeenten: ik zie het ook als een maatschappelijke functie. Door de gemeente goed te helpen, behartigen we indirect ook de belangen van de burgers die met de Participatiewet te maken krijgen.
Wat wil je graag bereiken voor je gemeenteklanten?
Met mijn werk wil ik zorgen dat gemeenten altijd goed geïnformeerd zijn en met de juiste juridische informatie hun zaken kunnen oppakken en uitvoeren. Aan de ene kant rechtmatigheid van wet- en regelgeving en een goede uitleg van jurisprudentie, zodat de wet op de juiste manier wordt toegepast. Maar daarnaast ook de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Kijken waar de ruimte zit en goed adviseren hoe gemeenten het beleid kunnen toepassen. Het geven van juridische adviezen vind ik het leukste aan mijn werk. Het geeft mij enorm veel voldoening als we een lastige casus hebben opgelost en de gemeente daarmee verder kan.
Wat zie je veranderen?
Vroeger was het heel strikt: fraude is fraude en dat moet worden bestraft. Inmiddels is het niet meer zo zwart-wit en is de menselijke maat belangrijker geworden, onder andere door de toeslagenaffaire. Het is niet altijd nodig de wet te veranderen: veel antwoorden kunnen al in de Participatiewet worden gevonden. Een voorbeeld: terugvorderen van naderhand verkregen middelen is een bevoegdheid, geen plicht. Je mág dus terugvorderen, maar het hóeft niet. Veel gemeenten zijn opgelucht als je ze daarop wijst.
Ik zie ook veranderingen ontstaan in de manier waarop gemeenten met de privacy van hun burgers omgaan. Daar wordt nu onder de AVG veel beter over nagedacht.
Wat maakt Wolters Kluwer een leuke werkgever?
Wolters Kluwer is een mensgericht bedrijf. De werknemer is belangrijk en dat laten ze je echt voelen. De werksfeer is informeel en heel collegiaal. Egotripperij zul je hier niet snel vinden! We zijn met z’n allen één team.
Wat doe je in je vrije tijd?
Ik doe aan yoga en tennis. Ik hou van lekker koken en eten met vrienden of familie. En ook kan ik genieten van een avond uit naar het theater of een concert.