De monitor Wsnp 2022 laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) nog altijd daalt. Uit het rapport blijkt ook dat de Wsnp nog altijd een zéér effectieve oplossing is voor het oplossen van schulden: in 95% van de regelingen eindigt de Wsnp positief en raken burgers schuldenvrij.

Jaarlijkse rapportage

Het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand, waar Bureau Wsnp ook onderdeel van uitmaakt, monitort jaarlijks de werking van de Wsnp. Het rapport bevat een update van een vaste set aan gegevens. Hieronder een aantal belangrijke
cijfers.

Betere aansluiting minnelijke schuldregeling en Wsnp

In 2022 zijn door de rechtspraak in totaal 1.902 personen met problematische schulden toegelaten tot de Wsnp. In 2021 waren er dat nog 2.299. De instroom in de Wsnp is nog steeds dalende, wat het belang van een betere en snellere aansluiting tussen de minnelijke schuldregeling en de Wsnp onderschrijft.

Hoog slagingspercentage Wsnp

In totaal eindigde 4.871 Wsnp-regelingen in 2022. De rechtbank kende 85% hiervan de schone lei toe. En 6% van de zaken eindigde anderszins in positieve zin. In totaal leidde de Wsnp in 2022 in 91% tot een schuldenvrije situatie.

Toepassing dwangvoorzieningen

De Faillissementswet bevat drie dwangvoorzieningen, te weten het dwangakkoord (art. 287b), het moratorium (art. 287a) en de voorlopige voorziening (art. 287 lid 4). De eerste twee versterken de minnelijke schuldregeling. De laatste versterkt de (toelating tot de) Wsnp.
De rechtbank ontving in 2022 1.563 verzoeken voor toepassing van een dwangakkoord. Opnieuw een afname, in 2021 werd er 2.137 keer om verzocht. Voor het moratorium en de voorlopige voorziening geldt een lichte stijging van het aantal verzoeken. Te weten:
• moratorium: 485 tegenover 356 in 2021; en
• voorlopige voorziening: 202 tegenover 176 in 2021.

Cijfers pilot verzoek toelating Wsnp

In mei 2021 startte de Raad de Regeling pilot toevoeging verzoek toelating Wsnp. Met behulp van de pilot kunnen Wsnp-bewindvoerders burgers ondersteunen bij het aanvragen van (toelating tot) de Wsnp. Het doel van de pilot is het bevorderen van de doorstroom naar de Wsnp.

De Raad evalueerde de (effecten van de) pilot in 2022. De evaluatie maakt duidelijk dat de inzet van Wsnp-bewindvoerders van toegevoegde waarde is voor bepaalde groepen burgers met complexe schuldensituaties en dat een verbetering van het aanvraagproces
en begeleiding van de schuldenaar zichtbaar is.

Wijzigingen in schuldenbeleid

In 2023 zijn ingrijpende wijzigingen binnen het schuldenbeleid in een stroomversnelling gekomen. De wetswijziging Wsnp is per 1 juli 2023 van kracht geworden. Deze wijziging is gericht op een verbetering van de doorstroming van het minnelijk naar het wettelijk
traject, onder andere door het schrappen van de 10-jaarstermijn en het verkorten van de looptijd. Ook de termijn van de buitengerechtelijke schuldregeling is per 1 juli verkort naar anderhalf jaar.