Grote verschillen per gemeente
De gesloten jeugdzorg is een klein onderdeel van de totale jeugdzorg, het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er waren in 2021 450 duizend jongeren met jeugdhulp, waarvan gesloten zorg een klein deel (0,4 procent) uitmaakt. Ruim 41 duizend jongeren kregen jeugdbescherming en bijna 8 duizend kregen jeugdreclassering. In totaal waren er in 2021 461 duizend jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg.
Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. De percentages jongeren met jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. In Vlieland, Staphorst, Westvoorne en Raalte kreeg in 2021 minder dan 6 procent van de jongeren jeugdzorg. In Tiel en Terneuzen was het aandeel jongeren met jeugdzorg groter dan 16 procent.
Er zijn diverse oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.
Meer jeugdzorgaanbieders bij onderzoek betrokken
Het CBS verzamelt sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 gegevens over jeugdzorg bij alle bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Met ingang van 2021 zijn de uitkomsten niet meer goed vergelijkbaar met eerdere jaren. Door uitbreiding van de berichtgeverspopulatie is een vollediger beeld ontstaan van alle jeugdzorgaanbieders in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat een substantieel aantal jeugdzorgaanbieders voor het eerst gegevens heeft aangeleverd over 2021, maar niet over voorgaande verslagperioden.
De nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders leverden in 2021 jeugdzorg aan ruim 29 duizend jongeren die niet al zorg ontvingen van reeds bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Dit is 6,4 procent van de jongeren met jeugdzorg in 2021. Als deze 29 duizend jongeren buiten beschouwing worden gelaten, is het aantal jongeren dat in 2021 jeugdzorg kreeg 0,5 procent groter dan in 2020. Overigens leverde geen van de nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders gesloten jeugdzorg.