De nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken helpt startende netwerken bij het doorlopen van de juiste stappen en het maken van afspraken over financiering met zorgverzekeraars en gemeenten. Naast de Leidraad is ook een handreiking voor de aanvraag van transformatiemiddelen beschikbaar.
Voordelen van Mentale gezondheidsnetwerken
Een Mentale gezondheidsnetwerk is een samenwerkingsverband tussen huisartsen, het sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in een regio. Mentale gezondheidsnetwerken (MGN) bieden soms nu al, maar in ieder geval vanaf 2025 verkennende gesprekken. Ook bieden ze de functies: een ‘transfermechanisme’, domeinoverstijgend casusoverleg en voor informatie over aanbod en wachttijden in ggz en sociaal domein. Zo krijgen mensen sneller de juiste ondersteuning op de juiste plek, vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en zorgt het voor kortere wachtlijsten in de ggz.
Bekostiging en andere thema’s
Voor de activiteiten die uit de Zorgverzekeringswet worden betaald, is de bekostiging geregeld. De bekostiging vanuit het sociaal domein verschilt per gemeente en wordt lokaal georganiseerd. Netwerken moeten hierover wel zoveel mogelijk afspraken maken met zorgverzekeraars en gemeente(n). Hoe dat werkt en wat de landelijke kaders zijn staat in de nieuwe leidraad. Naast de bekostiging komen ook andere thema’s die van belang zijn bij het inrichten van het netwerk aan bod, zoals het formuleren van de ambitie, de rolverdeling tussen partijen, monitoren, evalueren en het proces van samenwerken.