Het speciaal onderwijs blijft groeien en wachtlijsten nemen toe, omdat reguliere scholen onvoldoende kunnen voorzien in de behoeften van leerlingen die extra hulp of zorg nodig hebben. Dat signaleert Alain van de Haar, directeur van de sectorraad GO, de koepel voor gespecialiseerd onderwijs in een tv-uitzending van Pointer (KRO-NCRV). “Het onderwijssysteem in Nederland loopt vast.”

Vooral het tekort aan leraren maakt dat kinderen met een ondersteuningsvraag sneller uitvallen. “Simpelweg omdat aandacht en zorg voor deze kinderen onder druk staat”, stelt Van de Haar. Daarnaast zijn wachtlijsten bij jeugdzorg een groot probleem. “Als de benodigde zorg rondom school uitblijft, zakt een kind steeds verder weg en wordt het gedwongen het reguliere onderwijs te verlaten.”

Een passende plek in het onderwijs voor ieder kind, dat was tien jaar geleden het doel van de wet passend onderwijs. Echter, het aantal kinderen dat thuis zit, zonder onderwijs, neemt toe. In het schooljaar 2014/2015 zaten volgens de officiële cijfers nog 3892 kinderen langdurig thuis. In 2022/2023 is dit aantal gestegen naar 8311 kinderen. En Ingrado, branchevereniging voor de leerplicht, schat dat dit getal nog acht keer hoger ligt.