De problemen in de jeugdsector zijn dit jaar eerder groter dan kleiner geworden, constateert de Jeugdautoriteit in een dinsdag gepubliceerd rapport. Volgens de toezichthouder is bij zo’n 30 procent van de aanbieders in de sector sprake van “acute financiële problematiek”. Die vormt een “bedreiging voor de continuïteit en voor de toegankelijkheid van de jeugdzorg”.

De Jeugdzorg constateert dat er nog veel problemen zijn in de sector. “De kosten stijgen fors, terwijl het gebruik nauwelijks meer toeneemt. Vooral middelgrote en grote jeugdhulpaanbieders hebben te maken met hoog ziekteverzuim, inhuur van extern personeel en tarieven die onder druk staan”, aldus de toezichthouder.

Een en ander is te lezen in de zogenoemde Stand van de Jeugdzorg 2024, een vervolg op de Stand uit 2023. Daarin staat ook dat meer geld voor de sector niet alles kan oplossen. Extra geld betekent ook “niet noodzakelijkerwijs dat zorg beter of toegankelijker wordt”. En als het aanbod wordt vergroot om bijvoorbeeld de wachtlijsten te bestrijden, kan er ook weer meer vraag ontstaan “met name naar zorg die niet noodzakelijk is”.

De jeugdsector blijft achter in vergelijking met andere zorgsectoren, signaleren de opstellers van de nieuwe Stand van de Jeugdzorg ook. “Bijvoorbeeld als het gaat om de kwaliteit van de bedrijfsvoering en governance, het bieden van passende zorg en regionale en domeinoverstijgende samenwerking.” Governance is een term voor besturen.

“Doordat aanbieders en gemeenten vaak ieder voor zich het wiel opnieuw uitvinden, ontbreekt het aan een gezamenlijke aanpak”, zegt Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit.