Het is belangrijk dat gemeenten jongeren met financiële zorgen tijdig bereiken en schuldhulpverlening bieden op een manier die bij hen aansluit. De nieuwe handreiking biedt gemeenten handvatten om vanuit beleid en uitvoering aan de slag te gaan met deze doelgroep.
De handreiking is een hulpmiddel voor zowel gemeenten in de oriëntatie- of opstartfase als voor gemeenten die al schuldhulpverlening aan jongeren bieden en hun aanpak willen doorontwikkelen. Met een op jongeren toegespitste aanpak kunnen gemeenten jongeren op weg helpen naar een schuldenvrije toekomst.
Financiële problemen jongeren
Veel jongeren ervaren problemen op een of meerdere leefgebieden, waaronder financiën. Ze hebben vaak niet genoeg zicht op hun inkomsten en uitgaven en zijn onvoldoende weerbaar tegen de vele verleidingen waarmee zij te maken krijgen. Het is belangrijk dat gemeenten jongeren met financiële zorgen tijdig bereiken en schuldhulpverlening bieden op een manier die bij hen aansluit. Dat houdt onder andere in dat jongeren zich aangesproken voelen en zich herkennen in de ondersteuning van gemeenten.
Vraagstukken in de handreiking
Vraagstukken die in de handreiking aan bod komen zijn onder andere: Hoe komt u als gemeente in contact met deze jongeren? Hoe houdt u ze daarna vast? En hoe biedt u ze een toekomstperspectief? Hoe zit het met het samenwerken en organiseren van de schuldhulpverlening? En hoe ziet het proces eruit vanaf de opstart vanuit beleid tot en met evalueren en doorontwikkelen?