Tienduizenden Nederlanders zetten zich in voor vrijwillige schuldhulpverlening. Omdat vrijwilligerswerk wel vrijwillig maar niet gratis is, maakten de Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening en de Vereniging NOV een gids Effectief Partnerschap. Deze is onlangs aangeboden aan VNG-directeur Leonard Geluk.

Opleiden en begeleiden vrijwilligers vraagt om serieuze inspanning

Dat vrijwilligers een grote rol kunnen spelen in het bieden van hulp aan mensen in schulden en de preventie van schuldproblemen is algemeen bekend. Het is ook bekend dat de inzet van vrijwillige schuldhulp kosteneffectief is. Het opleiden en begeleiden van vrijwilligers is echter een serieuze inspanning, kost geld en vraagt een goede organisatie en continuïteit. Veel vrijwilligersorganisaties kunnen rekenen op de gemeente als partner, maar nog niet overal.

‘Unieke rol vrijwilligers bij oplossen en voorkomen schuldproblemen’

Leonard Geluk: ‘Vrijwilligers staan aan de basis van sociale cohesie én spelen een unieke rol, van mens tot mens en niet als betaalde medewerker, bij het oplossen en voorkomen van onder andere schuldproblemen. Als gemeente wil je daarom een betrouwbare partner zijn van vrijwilligersorganisaties. De thema’s uit de gids zijn belangrijk voor gemeenten om kennis van te nemen. Ze komen ook terug in een handreiking die de VNG na de zomer publiceert vanuit het VNG-programma ‘Verbinden Schuldendomein’, een programma om gemeenten in de brede zin bij hun rol in de schuldenaanpak te ondersteunen.’

Gids voor gemeenten én vrijwilligersorganisaties

De gids Effectief Partnerschap geeft gemeenten aandachtspunten om het samenspel met het vrijwilligerswerk te versterken. Daarnaast biedt de gids handvatten hoe je als gemeente een goede visie op vrijwilligerswerk kunt ontwikkelen. De gids gaat ook in op de vraag hoe vrijwilligersorganisaties zich kunnen organiseren om op een werkbare en eenvoudige manier de benodigde kwaliteit en zekerheid te bieden.