Het voorkomen van uithuisplaatsingen zorgde in 2022 voor een toename van de deeltijdpleegzorg. Dit is een gewenste ontwikkeling, maar het tekort aan financiën en pleegouders maken de verdere groei van deeltijdpleegzorg moeilijk. Dit staat in de Factsheet pleegzorg 2022, van Pleegzorg Nederland.
Tekort aan financiering
Met de inzet van deeltijdpleegzorg kan een uithuisplaatsing of het (voortijdig) afbreken van een voltijdpleegzorgplaatsing worden voorkomen. 2 factoren remmen de verdere groei van deeltijdpleegzorg: het tekort aan pleegouders en de financiering. In mei 2023 heeft de VNG samen met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), Jeugdzorg Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de handreiking Tarifering en Inkoop Pleegzorg gepubliceerd. Daarin is ook een apart, passend tarief voor deeltijdpleegzorg opgenomen.
Tekort pleegouders
In 2022 zetten 16.608 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.705 pleegkinderen. Afgelopen jaar zijn 1.712 nieuwe pleegouders geaccepteerd en zijn 2.228 pleegouders gestopt. Het aantal nieuwe pleegouders was in 2022 historisch laag, vanwege de maatschappelijke onrust dat jaar. Bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland Nicolien van den Berg geeft aan dat er een nieuwe campagne wordt voorbereid die in het najaar van 2023 start. Daarmee hoopt Jeugdzorg Nederland samen met gemeenten nieuwe pleegouders te werven.