Om nog inzichtelijker te kunnen maken wat een betaalbare huur is, heeft het Nibud in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening haar methodiek verder verbeterd. Woningcorporaties, private verhuurders en de overheid kunnen deze breed gedragen methodiek gebruiken om te zien welk bedrag aan huur haalbaar is voor een huishouden.
Om de methodiek zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk, sprak het Nibud met verschillende woningcorporaties, verhuurders in de vrije sector, Aedes (vereniging van Nederlandse woningcorporaties) en de Woonbond. De vernieuwde versie doet meer recht aan de mogelijkheden voor huurders om onvermijdbare uitgaven op te vangen, zelf te bepalen waar ze – naast de huur – hun geld aan uitgeven en eigen vermogen op te bouwen. Vooral voor huurders met middeninkomens en hogere inkomens ontstaat daarvoor ruimte. Huurders met lagere inkomens worden ondersteund door de huurtoeslag. Voor hen blijft de mogelijkheid om vermogen op te bouwen beperkt.
Nibud-onderzoeker Jasja Bos: ‘In goed overleg met de betrokken partijen, zijn we gekomen tot een sterke, breed gedragen methodiek. Daarmee willen we graag alle verhuurders ondersteunen, zodat huishoudens niet in de knel komen met het betalen van de huur of andere uitgaven. Op die manier vermindert de kans op geldproblemen bij huurders.’
De verbeterde methodiek wordt ook verwerkt in de Nibud Huurwijzer, de tool die verhuurders gebruiken om te bepalen of een woning past bij de financiële situatie van een (potentiële) huurder.