Amsterdam gaat extra geld steken in onder meer stadsreiniging, jeugdzorg, de energietransitie en betaalbare woningen. Om de plannen te kunnen betalen gaan lasten voor huizenbezitters omhoog. Dat maakte wethouder Hester van Buren (Financiën) donderdag bekend bij de presentatie van de Amsterdamse begroting van 2025.
Volgens Van Buren is het aanpakken van afval op straat “een absolute prioriteit”. Er wordt 13 miljoen euro extra vrijgemaakt en de eerder genomen maatregelen om de stad schoon te houden worden verlengd.
Per jaar gaat er 24 miljoen euro extra naar jeugdzorg, omdat het college daar te weinig geld voor krijgt vanuit het Rijk. Ook is er 13 miljoen euro voor bepaalde jeugdzorgtrajecten naast de reguliere jeugdzorg.
Amsterdam wil niet meer van gas, olie en steenkool afhankelijk zijn en in 2050 moet het energienet in de hoofdstad drie keer zoveel stroom vervoeren als nu. Daarom gaat er per jaar 15 miljoen euro extra naar de energietransitie, bovenop de 50 miljoen euro die bij de Voorjaarsnota al was vrijgemaakt.
Ook trekt het college jaarlijks 10 miljoen euro uit “om bouwprojecten vlot te kunnen trekken en de bouw van betaalbare woningen mogelijk te blijven maken”.
Ook steekt de hoofdstad extra geld in zaken waar het Rijk op bezuinigt. Zo legt het college van b en w tot 2027 jaarlijks 3 miljoen euro extra bij voor kunst en cultuur en komt er extra geld voor het opvangen van ongedocumenteerden, “om te voorkomen dat deze mensen op straat belanden”.
Om de investeringen te kunnen betalen, gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) op jaarbasis met gemiddeld 86 euro per woning omhoog: van 313 naar 399 euro. De afvalstoffenheffing blijft de komende twee jaar wel gelijk.
Waar vorig jaar nog zorgen waren over het gat op de begroting, het zogeheten ravijn, is de begroting nu sluitend. “Dat doet het college door zelf 23 miljoen euro per jaar te besparen op zaken zoals de openbare ruimte, re-integratie en de eigen organisatie.”
De schuld komt eind dit jaar uit op 6,9 miljard euro en stijgt naar 8,9 miljard euro in 2028. Volgens de wethouder past dit binnen een verantwoorde schuldontwikkeling.
De gemeenteraad moet zich nog buigen over de begroting.