Te veel kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties wachten nu te lang op passende jeugdzorg. Tegelijkertijd neemt de vraag naar en de uitgaven aan jeugdzorg het afgelopen decennia alleen maar fors toe. Dat is niet houdbaar voor de lange termijn. Als kinderen in kwetsbare situaties hulp nodig hebben, dan moet die er zijn. Daarom maakt het kabinet tussen 2025 en 2027 in totaal bijna € 3 miljard extra vrij voor jeugdzorg.

Aanvullende afspraken voor een sterkere en toekomstbestendige jeugdhulp

Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maken extra afspraken om de jeugdhulp te verbeteren.

  • Meer aandacht voor onderliggende problemen in domeinen zoals onderwijs, wonen en bestaanszekerheid.
  • Aanpassing van het jeugdzorgsysteem om wachttijden voor zwaardere zorg te verkorten en lichte hulp niet onbedoeld tot extra vraag te laten leiden.
  • Verbetering van de kwaliteit van jeugdhulp en beter gebruik van beschikbare data.
  • Afspraken over trajectduur bij de start van jeugdhulp om te zorgen dat zorg optimaal werkt.

Financiële maatregelen

Het kabinet werkt aan een plan om vanaf 2028 een beperkte eigen bijdrage in te voeren voor sommige vormen van jeugdhulp om bewuster te kijken naar welke hulp passend en effectief is.

Wetgeving

De Wet beschikbaarheid jeugdzorg, onlangs aangenomen door de Tweede Kamer, verbetert de toegang tot specialistische jeugdzorg. Het wetsvoorstel Reikwijdte gaat in consultatie om heldere afspraken te maken over welke hulp onder de Jeugdwet valt.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de jeugdzorg beter houdbaar te maken en ervoor te zorgen dat kinderen in kwetsbare situaties de hulp krijgen die ze nodig hebben.