Opleiding-PGB-inde-Wmo-2015-en-de-Jeugdwet-1920x1080

PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet

Utrecht

1.023,50 per deelnemer excl. BTW

Tijdens de opleiding gaat u dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen de uitvoeringsregels van het pgb in de Wmo 2015 en de Jeugdwet.


Overzicht

Datum(s)
Docent(en) Eudice Jozephia, Yvonne Barelds
Niveau Verdieping
Uitvoering Eendaagse opleiding
Bestemd voor

Gemeentejuristen
Kwaliteitsmedewerkers
Beleidsmedewerkers
Medewerkers bezwaar en beroep
Consulenten

Opleiding PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet

Als gemeente bepaalt u of uw burgers recht hebben op een voorziening onder de Wmo of Jeugdwet. Kent u een maatwerkvoorziening toe, dan heeft de burger in principe de keuze tussen zorg in natura en een persoonsgebonden budget (pgb). Wel mag u bepaalde voorwaarden stellen aan de verstrekking van een pgb.
Ook het toezicht op de uitvoering en de handhaving van het pgb, welke onder uw verantwoordelijkheid valt, komt aan bod tijdens deze opleiding.

De opleiding PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet wordt door 2 docenten gegeven. Een docent is gespecialiseerd in de jeugdwet en de andere docent is gespecialiseerd in de Wmo. Hierdoor kunnen zij heel goed verbanden leggen maar ook ingaan op onderwerpen die zich precies op het snijvlak tussen de 2 wetten bevinden, want daar ligt vaak de problematiek.

SKJ erkend opleidingsaanbod

De opleiding PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet is geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (accreditatienummer SKJ216563) en levert 6 SKJ punten op.

Programma

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee

09:30 uur

Aanvang programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Waar het persoonsgebonden budget voor is bedoeld
  • Wat de keuzevrijheid van budgethouders inhoudt
  • Hoe de procedures rondom toekenning / afwijzing pgb werken
  • Welke voorwaarden u mag stellen aan toekenning pgb
  • Welke kwaliteitseisen u mag stellen aan aanbieders die met pgb worden ingekocht
  • Wat gronden zijn om een pgb te weigeren
  • Op welke wijze u de hoogte van de pgb-tarieven moet bepalen
  • Hoe om te gaan met inhuren van mensen uit sociaal netwerk met pgb
  • Wat u kunt doen om fraude en oneigenlijk gebruik pgb vast te stellen
  • Welke sanctiemogelijkheden er zijn bij misbruik van het pgb

Tijdens de trainingsdag is er voldoende ruimte om vragen te stellen of eigen praktijkvoorbeelden in te brengen. Theorie en praktijkvoorbeelden wisselen elkaar af. 

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten.
De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde programma

Leerdoelen

Na het volgen van de opleiding:

  • kent u de verschillen tussen de uitvoeringsregels van het pgb in de Wmo 2015 en Jeugdwet
  • bent u in staat een aanvraag voor een pgb conform de regels toe te kennen of af te wijzen
  • weet u hoe te handelen in het geval van misbruik of oneigenlijk gebruik van een pgb

Docent(en)

Eudice Josephia

Eudice Jozephia

In 2007 is Eudice haar carrière gestart binnen de Wmo. Als gedetacheerde in de periode van 2007 tot en met 2010 heeft Eudice bij diverse gemeenten en het CIZ, kennis en ervaring opgedaan. Na 9 jaren als Wmo consulent te hebben gewerkt, heeft ze in 2016 de stap gemaakt naar juridisch kwaliteitsadviseur met specialisme Wmo. Eudice heeft en brede juridische kennis van de wet en regelgeving binnen het sociaal domein in combinatie met de dagelijkse praktijk.

Yvonne Barelds

Sinds 1997 ben ik werkzaam binnen de jeugdhulpverlening en het sociaal domein. Ik ben gestart als gezinsvoogd bij Bureaujeugdzorg. Na 7 jaar ben ik overgegaan naar de Raad voor de Kinderbescherming als onderzoeker, daarna als onderzoeker bij Veilig Thuis. In 2015 ben ik als jeugdconsulent gaan werken binnen verschillende gemeentes en inmiddels werk ik voor gemeentes als juridisch kwaliteitsmedewerker.

Naast mijn opdrachten voor gemeentes geeft het geven van trainingen aan professionals binnen het sociale domein mij veel energie!

Ik hou van een vraaggerichte aanpak in mijn trainingen waarbij de kennis uit de training direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Door het geven van trainingen hoop ik bij te dragen aan kennisvergroting bij de deelnemers zodat zij weer met nieuwe inzichten en energie verder kunnen in hun werk.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 1.023,50 (exclusief btw).
Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 115,50 (exclusief btw) per dag.

Meer Sociaal Domein opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Sociaal Domein? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Sociaal Domein.

Ervaringen en reviews van andere deelnemers

“Knowledge becomes wisedom only after it has been put to good use” – Mark Twain. Met de kennis opgedaan in deze opleiding kan ik het wijsheid maken door in de praktijk toe te gaan passen.”

Opleiding PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet | Mevr. Timmermans | Specialist Jeugd | Gemeente Eindhoven | Opleiding afgerond op 12-10-2023 | Beoordeling: 9

“Alle antwoorden op alle PGB vraagstukken!”

Opleiding PGB in de Wmo 2015 en de Jeugdwet | Mevr. E. Kothman | Beleidsontwikkelaar | Opleiding afgerond op 14-03-2024 | Beoordeling: 9