Convenient organization.
Nieuw

De organisatorische impact van toepasbare regels

Utrecht

682,50 per deelnemer excl. BTW

De Omgevingswet heeft op veel vlakken impact op de organisaties van gemeenten, waterschappen en provincies. Dat geldt ook voor toepasbare regels.  In deze cursus wordt ingegaan op de rol van regelanalist en het speelveld waarin deze binnen zijn/haar organisatie werkt.


Overzicht

Datum(s)
Docent(en) Daniel Wilms van Kersbergen
Niveau Verdieping
Uitvoering Eendaagse opleiding
Bestemd voor

Regelanalisten/experts toepasbare regels
Optioneel: Projectleiders Omgevingswet
Adviseurs RO, (plan)juristen en vergunningverleners bij gemeenten, waterschappen en provincies die zich bezighouden met toepasbare regels

Opleiding De organisatorische impact van toepasbare regels

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn gemeenten, waterschappen en provincies zelf aan zet om toepasbare regels (vragenbomen) te maken. Maar hoe pak je dat organisatorisch en procesmatig aan? En hoe positioneer je jezelf als regelanalist in je organisatie om effectief te opereren?

Deze cursus biedt inzicht in de volgende vraagstukken rond toepasbare regels:

  • Welke taken heeft een regelanalist nu precies?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de systematiek van het DSO op jouw werkzaamheden?
  • Hoe ga je als regelanalist bijvoorbeeld om met open normen?
  • Of wat zijn effectieve beheersmaatregelen?

Aan de hand van casussen uit de praktijk gaan we dieper in op wat relevant is voor jouw organisatie. Welke gevolgen hebben toepasbare regels namelijk voor de organisatie en waar raken ze andere processen? En hoe maak je, binnen de mogelijkheden, impact met behulp van toepasbare regels? Bijvoorbeeld door nieuwe omgevingsplanregels te verbeteren door te toetsen op helderheid en eenduidigheid, te helpen met het vormgeven van een annotatiestrategie en de regelstructuur in STOP/TPOD op te zetten. Ook bieden we praktische handvatten om een eigen toepasbare regel te maken met behulp van deze inzichten.

De deelnemers vullen gedurende de cursus een format in die inzicht biedt in bovenstaande kwesties en jouw organisatorische context. De resultaten bespreken we klassikaal, zodat iedereen kan leren van elkaars uitdagingen. Daarnaast gaan we met de resultaten uit de analyse aan de slag om een ‘nieuwe’ toepasbare regel te maken uit eigen beleid, met de beleidscyclus als uitgangspunt.

Programma

09:00 uur

Ontvangst met koffie en thee.

09:30 uur

Aanvang programma

Morgen:

  • Korte introductie in de systematiek van de Omgevingswet, het DSO, het omgevingsplan en toepasbare regels en ophalen van vragen
  • Zelf aan de slag met werkvormen om het format in te vullen met werkvormen, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:
    • Stakeholders
    • Positie in de beleidscyclus
    • Processen
    • Infrastructuur/organisatiecontext
  • Na elke werkvorm is er een blokje theorie, implicaties voor jou en je organisatie en ruimte voor vragen vanuit de deelnemers

 

Middag:

  • Centrale terugkoppeling van het ingevulde format
  • Zelf aan de slag met de beleidscyclus: het maken van een toepasbare regels op basis van een eigen beleidsstuk, annotatie en verwerken van de STTR/TPOD-standaarden.
  • Centrale terugkoppeling van de gemaakte toepasbare regels en lessons learned
  • Eventuele overige vragen over toepasbare regels bespreken

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. En voor het maken van de eigen toepasbare regel is mogelijk nieuwe beleidsstukken onder de Omgevingswet in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt aan de orde tijdens de dag.

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur.

16:30 uur

Einde programma.

Leerdoelen

Na het volgen van de opleiding:

  • heeft u een beeld van de rol en taken van de regelanalist
  • heeft u een speelveldanalyse van de regelanalist en toepasbare regels binnen uw organisatie
  • heeft u geoefend met het maken van toepasbare regels in relatie tot de beleidscyclus

Docent(en)

Daniel Wilms van Kersbergen

Daniël Wilms van Kersbergen is adviseur bij NCOD Omgevingsmanagement. In zijn dagelijkse werkzaamheden helpt hij publieke organisaties (gemeenten, provincies en waterschappen) bij de Omgevingswet-transitie. Hij richt zich daarbij met name op de digitale en ‘anders werken’-vraagstukken die hierbij komen kijken. Vanuit deze werkzaamheden heeft Daniël ervaring met het verkennen, analyseren en implementeren van toepasbare regels. Daarbij wordt zijn aanpak gekenmerkt door zijn brede blik. Toepasbare regels kunnen niet los worden gezien van de grotere dienstverlenings- en digitaliseringstransitie. Hoe dragen toepasbare regels op een slimme wijze bij aan doelstellingen van de Omgevingswet? Dat staat centraal in zijn cursus.  

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 682,50 (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.

Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.

Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 115,50 (exclusief btw) per dag.

Meer omgevingsrecht opleidingen

Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Omgevingswet of de Wkb? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Omgevingsrecht