Overzicht
Datum(s) | |
---|---|
Docent(en) | Anton Saman |
Niveau | Specialisatie |
Uitvoering | Eendaagse opleiding |
Bestemd voor | De training wordt vanuit de gemeentelijke praktijk benaderd. De raakvlakken met andere overheden, zoals de Provincie en het Waterschap zijn onmiskenbaar. Daardoor is de training ook voor die medewerkers interessant. Adviseur RO |
Opleiding De Omgevingswet voor RO
In de Omgevingswet staan regels voor de fysieke leefomgeving, zoals water, infrastructuur, mobiliteit, bouwwerken, milieu, erfgoed, natuur en landschap. De Omgevingswet heeft impact op iedereen die in z’n werk te maken heeft met de fysieke leefomgeving. In deze opleiding wordt gekeken naar de veranderingen als gevolg van de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Welke consequenties heeft deze wet op het gebied van ruimtelijke ordening? Wat is anders geworden omdat in de Omgevingswet de fysieke leefomgeving centraal staat? Zo is de reikwijdte onder de Omgevingswet in vergelijking met eerdere wetgeving een stuk breder geworden.
Inhoud
Tijdens deze opleidingsdag staat een ruimtelijk vraagstuk centraal. Hierbij kijken we naar de mogelijkheden en samenhang van de huidige instrumenten voor het beleid fysieke leefomgeving. We spiegelen steeds naar de instrumenten voor het omgevingsbeleid uit de Omgevingswet en maken de veranderingen met de eerdere wetgeving inzichtelijk. De opleiding De Omgevingswet voor RO richt zich daarom niet heel specifiek op de concrete regels van de verschillende sectorale wetten (Wet milieubeheer, activiteitenbesluit, Natuurwet, etc.), maar richt zich vooral op het ‘nieuwe’ omgevingsbeleid.
- Wat zijn de veranderingen ten opzichte van de eerdere term ‘goede ruimtelijke onderbouwing’ en een goed woon- en leefklimaat’?
- Hoe verhouden deze eerdere begrippen zich tot de nieuwe beschrijving ‘een evenwichtige toedeling van functies aan locaties’ onder de Omgevingswet?
Niveau
Voor deze opleiding wordt basiskennis over de instrumenten van de ruimtelijk ordening verwacht. De veranderingen ten opzichte van structuurvisies, bestemmingsplannen en omgevingsvergunning staan centraal.
Programma
09:00 uur | Ontvangst met koffie en thee. |
---|---|
09:30 uur | Aanvang programma Aan de hand van een casus worden de onderwerpen in het proces doorlopen (gericht op het beleid voor de fysieke leefomgeving).
Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar schulinck.opleidingen@wolterskluwer.com. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag. Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur - 13.30 uur. |
16:30 uur | Einde programma. |
Leerdoelen
Na afloop van de opleiding:
- heeft u inzicht in de grootste veranderingen van de Omgevingswet ten opzichte van de eerdere ruimtelijke instrumenten
- heeft u een goed inzicht in de werking van de kerninstrumenten Omgevingswet
- heeft u in inzicht in de beleidscyclus Omgevingswet en de samenhang tussen de kerninstrumenten
- kunt u strategische afwegingen maken voor de inzet van de kerninstrumenten voor de realisatie van opgaven voor de fysieke leefomgeving
- heeft u inzicht in de juridische toolkit en mogelijkheden van de Omgevingswet bij ruimtelijke initiatieve
Docent(en)
Anton Saman
Anton Saman is een docent met een zeer ruime ervaring in het ruimtelijk domein bij 7 gemeenten, o.a. als jurist, beleidsmedewerker en projectleider ruimtelijke ordening en bijna 25 jaar in managementfuncties. Hij geeft al een groot aantal jaren trainingen voor verschillende opdrachtgevers, is parttime docent Omgevingsrecht bij een HBO-instelling, is voorzitter van een provinciale commissie Omgevingskwaliteit en maakt deel uit van een aantal bezwaarschriftencommissies.
Zijn expertise is het omgevingsrecht met daarbij een zeer brede kennis van de Omgevingswet , waarin hij op zijn werkgebied ruime ervaring heeft opgedaan en bij vele gemeenten, provincies en omgevingsdiensten in het land al trainingen heeft gegeven. Daarnaast verzorgt hij al jarenlang o.a. trainingen Algemene wet bestuursrecht, Hoe werkt de gemeente? en politiek bestuurlijke sensitiviteit.
Hij combineert in zijn trainingen op een heldere en enthousiaste wijze de theorie met veel voorbeelden uit de praktijk. Zijn trainingen hebben altijd een hoog interactief karakter met altijd het accent op leren.
Kosten
Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer € 682,50 (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief documentatiemateriaal en catering. Eventuele parkeerkosten zijn niet inbegrepen bij het inschrijfgeld.
Ongeveer twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een deelnamebevestiging, de routebeschrijving en separaat een factuur.
Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn voor een cursusdag, dan kunt u deze dag altijd inhalen. Het inhalen van een dag kost € 115,50 (exclusief btw) per dag.
Meer Omgevingswet opleidingen
Wilt u meer informatie over een ander onderwerp, gerelateerd aan de Omgevingswet of de Wkb? Wij bieden diverse opleidingen aan. Kijk hiervoor op de website bij al onze opleidingen Omgevingsrecht.