Wanneer het inkomen onder het vtlb valt, zijn er 2 opties: een nulaanbod of direct door naar de Wsnp. Vandaag zoomen we in op het nulaanbod. In deze opinie leg ik uit welke stappen noodzakelijk zijn om een nulaanbod succesvol te maken.
Het minnelijk traject met een nulaanbod van 18 maanden wordt doorlopen zonder maandelijkse aflossingen. Eventuele spaargeld of vermogen wordt uiteraard wel aangeboden. Een nulaanbod vereist een gedegen onderbouwing. Schuldeisers accepteren dit namelijk niet zomaar. De uitdaging is om overtuigend aan te tonen dat dit aanbod het maximaal haalbare is.
De kracht van een nulaanbod schuilt in de onderbouwing.
Hoe ziet een succesvol nulaanbod eruit?
Een succesvol nulaanbod vereist een sterke motivatie en een grondige documentatie. Zo leg je de basis voor een sterk en overtuigend voorstel. Hieronder leg ik 3 stappen uit die daarbij kunnen helpen.
Stap 1: zorgvuldige Vtlb berekening
Het start allemaal met een correcte en zorgvuldige Vtlb-berekening die laat zien dat het Vtlb hoger is dan het inkomen. Dit vormt de basis van het voorstel. Daarbij is het belangrijk dat het om een situatie gaat waar duurzaam geen afloscapaciteit is.
Stap 2: grondige onderbouwing
Onderbouw het nulaanbod met documenten die de situatie van de cliënt volledig in beeld brengen. Verzamel bewijzen zoals medische verklaringen die duurzame arbeidsongeschiktheid aantonen, of andere stukken waaruit blijkt dat het om een structureel lage inkomensverwachtingen gaat.
Stap 3: Heldere en transparante communicatie met de schuldeisers
Wees transparant over de situatie van de cliënt en benadruk dat dit aanbod het maximaal haalbare is. Leg uit waarom een minnelijk traject in ieders belang is. Bijvoorbeeld omdat de kosten lager zijn dan de kosten die komen kijken bij een Wsnp-traject.
Schuldeisers niet akkoord?
Als schuldeisers niet akkoord gaan met het nulaanbod dan zijn er nog twee opties die mogelijk een oplossing bieden: het dwangakkoord en de Wsnp.
Dwangakkoord
Met een dwangakkoord kan alsnog een regeling worden afgedwongen. Recente rechtspraak bevestigt dat een dwangakkoord bij een nulaanbod haalbaar is als:
- er geen aflossingscapaciteit is
- er geen zicht is op inkomensverbetering, bijvoorbeeld vanwege duurzame arbeidsongeschiktheid.[1]
De Wsnp met een eerdere ingangsdatum
Als de keuze wordt gemaakt om schuldenvrij te worden via de Wsnp dan is het natuurlijk wel zo fijn om in aanmerking te komen voor de eerdere ingangsdatum. Dan is het belangrijk dat de startdatum van het minnelijk traject goed is vastgelegd. De rechter heeft eerder bepaald dat de datum waarop het nulaanbod aan de schuldeisers is gedaan, kan worden beschouwd als de startdatum voor de eerdere ingangsdatum van de Wsnp. Let wel op: om de eerdere ingangsdatum van de Wsnp moet expliciet worden gevraagd in het Wsnp-verzoek.
Een ander belangrijk punt is dat de cliënt tijdens het minnelijk traject wel aan vergelijkbare verplichtingen moet hebben voldaan als in de Wsnp. Het is daarom belangrijk om al tijdens het voortraject goed vast te leggen dat de cliënt zich daaraan heeft gehouden.
Conclusie
Een succesvol nulaanbod vraagt om een gestructureerde en zorgvuldige aanpak. Een goede methode is het volgen van de drie stappen:
- een nauwkeurige Vtlb-berekening,
- een gedegen onderbouwing van de cliëntsituatie
- een heldere, transparante communicatie met schuldeisers.
De kracht van een nulaanbod schuilt in de onderbouwing. Het is een optie die alleen kan worden gekozen wanneer aflossing nu en in de toekomst daadwerkelijk niet mogelijk is.
Door middel van concrete bewijzen zoals bijvoorbeeld medische verklaringen kan worden aangetoond dat dit traject de meest realistische oplossing is. Dit niet alleen in het belang van de cliënt, maar ook van de schuldeisers die hiermee onnodige juridische kosten kunnen voorkomen.
Gaan de schuldeisers niet akkoord met het nulaanbod? Dan zijn er het dwangakkoord en de Wsnp.