Vanaf 31 maart tot en met 13 mei 2025 kunt u een zienswijze indienen op het ontwerpprogramma en het plan-mer Overgedragen Milieuregels Omgevingswet. Decentrale overheden kunnen de informatie uit het programma gebruiken bij het opstellen van nieuwe regels in het omgevingsplan of de waterschapsverordening.

U kunt uw zienswijze indienen op de website van Platform Participatie. Daar staan ook de relevante documenten:

  • het ontwerp Programma Overgedragen Milieuregels Omgevingswet (POMO)
  • het plan-mer Overgedragen Milieuregels
  • de Nota van antwoord bij de zienswijzen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) bij het plan-mer

Gebruik van het programma Overgedragen Milieuregels

De informatie uit het plan-mer Overgedragen Milieuregels kunnen gemeenten en waterschappen gebruiken bij het opstellen van toekomstige omgevingsplannen en waterschapsverordeningen.

Dit kan met name als ze kiezen voor een van de beschreven varianten van het plan-mer Overgedragen Milieuregels. De informatie helpt bij het onderbouwen van hun keuzes en ambities. Ook kunnen gemeenten en waterschappen de informatie uit het plan-mer (her)gebruiken. Bijvoorbeeld als voor het aanpassen van bruidsschatregels van het omgevingsplan een plan-mer is vereist.

Uit voorzorg plan-mer

Vanwege het ‘Nevele-arrest’ leven er vragen over de milieueffectrapportage-plicht (hierna mer-plicht) voor de milieuregels in de bruidsschat in het tijdelijk deel van het omgevingsplan en in de waterschapsverordening. Voor het opstellen of wijzigen van plannen of programma’s die kaderstellend zijn voor mer-plichtige of mer-beoordelingsplichtige projecten, is een plan-mer verplicht. Dit kan ook gelden voor milieuregels in de bruidsschat.

Daarom is bestuurlijk afgesproken dat het Rijk uit voorzorg een plan-mer uitvoert voor de milieuregels in de bruidsschat via het Programma Overgedragen Milieuregels Omgevingswet (voorheen Programma Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet).

Overige informatie