De waterschappen hebben premier Dick Schoof hulp aangeboden bij het oplossen van het stikstofprobleem. In een brief, gericht aan de onlangs opgezette ministeriële commissie onder leiding van Schoof die zich hiermee bezighoudt, doet de Unie van Waterschappen een voorstel om “een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing”. De 21 waterschappen willen zich vooral richten op de omgeving van de Natura 2000-gebieden in Nederland.
“Maar we kunnen mogelijke maatregelen niet alleen bepalen, dat gebeurt altijd in samenspraak met de omgeving”, aldus een woordvoerster van de unie. Als voorbeelden geeft ze het plaatsen van extra stuwen of het instellen van flexibel waterpeilbeheer om water vast te houden in bepaalde gebieden. “Verdroging is namelijk ook een groot probleem, want droge natuur is gevoeliger voor stikstof.”
De waterschappen bieden het Rijk hulp aan naar aanleiding van twee recente rechterlijke uitspraken van de Raad van State over intern salderen en van de rechtbank Den Haag in de Greenpeace-zaak. Daardoor is het vrijwel niet meer mogelijk om een natuurvergunning te krijgen voor onder meer bouwprojecten en in de landbouw. Ook beoogde dijkversterkingen en projecten om in 2027 te kunnen voldoen aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit (de KRW) worden volgens de unie hierdoor geraakt.