Het waterschap Hollandse Delta heeft vlak bij de Chemours-fabriek in Dordrecht een nieuw filter geplaatst, waarmee onder meer PFAS en medicijnresten beter uit het water gehaald zouden kunnen worden. Het gaat om een proef die een half jaar duurt. Een woordvoerder van het waterschap zegt dat bewust is gekozen voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie naast Chemours.

“Het is bekend dat hier verhoogde concentraties PFAS in het water zitten. De bron van die vervuiling wordt nog onderzocht, dat kunnen bijvoorbeeld ook afvalstortplaatsen zijn”, aldus de woordvoerder van Hollandse Delta. Het betreffende filter is eerder getest in Lelystad door waterschap Zuiderzeeland. Volgens de Flevolandse waterbeheerder haalde het filter 70 procent van de zogeheten microverontreinigingen, waar medicijnresten en PFAS onder vallen, uit het rioolwater. PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen.

“We moeten dit uitgebreid testen voordat wij dit filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten”, zegt heemraad Anne Mollema van Hollandse Delta. “De microverontreiniging vangen wij op in het filter en daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer kunnen gebruiken.”

Het filter bevat een bepaald materiaal, gemaakt van maïszetmeel, dat chemische stoffen absorbeert. In het water in Lelystad zat te weinig PFAS om goed te kunnen bepalen in hoeverre de filtermethode werkt. Daarom krijgt de proef een vervolg in Dordrecht, naast de Chemours-fabriek waar de omgeving en het water vervuild zijn met PFAS. De rechter bepaalde vorig jaar dat het chemiebedrijf in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die tussen 1984 en 1998 is ontstaan door PFAS-uitstoot. Over de periode tussen 1998 en 2012 moet de rechtbank nog een uitspraak doen.