De bouw van een biomassacentrale in Bergen op Zoom mag voorlopig niet doorgaan. De rechtbank in Den Bosch heeft de omgevingsvergunning en de natuurvergunning voor een nieuwe centrale van chemiebedrijf Sabic vernietigd.
Volgens milieuorganisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB) en de Brabantse Milieufederatie, waren de bouwplannen “desastreus voor klimaat, biodiversiteit en volksgezondheid”. MOB ging daarom in beroep tegen het besluit van de provincie Noord-Brabant om Sabic toch een vergunning toe te kennen. De rechtbank heeft de milieuorganisatie gelijk gegeven.
De biomassacentrale van Sabic zou een van de grootste van Nederland worden. MOB wees erop dat de bouw van de centrale in Bergen op Zoom zou leiden tot meer stikstofneerslag op beschermde natuurgebieden in de buurt. Niet alleen in Nederland, maar ook in België.
Een woordvoerster van Sabic laat weten dat het bedrijf de uitspraak van de rechter eerst gaat bestuderen. Het bedrijf wil daarom nog niet reageren.
Over de duurzaamheid van biomassa is al jaren veel discussie. Voorstanders vinden dat biomassa in principe klimaatneutraal is: als maar genoeg nieuwe bomen worden geplant, wordt de CO2 die in een centrale wordt uitgestoten ook weer opgenomen. Tegenstanders betwisten dat. Naast CO2 komt er bij een biomassacentrale ook stikstof vrij.