Gaswinningsbedrijf ONE-Dyas mag nog niet beginnen met het installeren van een boorplatform ten noorden van Schiermonnikoog. De Raad van State heeft de vergunning die het bedrijf daar vorige week voor kreeg tijdelijk buiten werking gesteld in een spoeduitspraak. Volgende week wordt een zitting gehouden om te bepalen hoe het verder moet.

Natuurorganisaties waaronder Deutsche Umwelthilfe en Greenpeace willen dat de rechter de omgevingsvergunning vernietigt en dat in de tussentijd de voorbereidingen voor de gaswinning worden stopgezet. Voor dat laatste hebben ze de Raad van State om een voorlopige voorziening gevraagd.

Volgens de hoogste bestuursrechter blijkt uit informatie van ONE-Dyas dat het bedrijf dinsdag wilde beginnen met de werkzaamheden, waaronder het boren van een put. Daarom was er “geen gelegenheid om partijen tijdig op een zitting te horen”, legt de Raad van State uit. Volgens de eisers die de vergunning van tafel willen, dreigen door de werkzaamheden onomkeerbare gevolgen voor de natuur.

Tegenstanders van het gasproject stellen onder meer dat stikstofuitstoot en onderwatergeluid schadelijk zijn voor het leven in zee en voor duingebieden die verderop liggen. Daarnaast vinden de milieuorganisaties het met het oog op klimaatverandering onwenselijk om nog nieuwe fossiele bronnen aan te boren. Zowel het afzwaaiende kabinet als de coalitie in wording willen juist meer gaswinning in de Noordzee, zodat Nederland minder afhankelijk wordt van buitenlands gas.

De rechtbank in Den Haag gaf de critici in april in een deel van hun kritiek gelijk: de vergunning was op een aantal punten niet goed onderbouwd. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) moest een nieuw besluit nemen. Op basis van aanvullende informatie ging hij vorige week nogmaals akkoord.

De tegenstanders stapten vervolgens opnieuw naar de rechtbank én de Raad van State. De juridische strijd over het grootste nieuwe gaswinningsproject van Nederland is voorlopig dus nog in volle gang.