Schadeafhandeling
De schadeafhandeling moet beter. ‘Bewoners worden nu, door een veelheid aan regelingen, geconfronteerd met een sterk bureaucratisch en juridisch ingericht proces. De tot dusverre getroffen maatregelen doen geen recht aan de stapeling van problemen waarvoor de inwoners van Groningers zich gesteld zien’, schrijft de Onderzoeksraad.
Geen bemoeienis van NAM
De raad is van mening dat bij de schadeafhandeling geen ruimte is voor bemoeienis van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. ‘De overheid dient het proces van schadeafhandeling in eigen hand te nemen en de aansprakelijkheid te regelen met de NAM.’ Vorig jaar waren er bijna 18.000 schademeldingen. De conclusie uit het eerder rapport in 2015 was dat de veiligheid van inwoners geen rol speelde bij de besluitvorming tot 2013 over de aardgaswinning en dat er niet zorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van inwoners.
Vijf aanbevelingen
In het vorige rapport werden vijf aanbevelingen gedaan. De raad concludeert dat de betrokken partijen veel hebben opgevolgd van de aanbevelingen uit dit rapport. Maar juist de aanbevelingen die structureel zichtbaar moeten maken dat er aandacht is voor de risico’s, zijn niet voldoende opgepakt. ‘Het schaalniveau waarop de problemen nu worden aangepakt, is niet in lijn met de omvang, urgentie en complexiteit van de problemen in Groningen.’
Versterkingsoperatie
Het is volgens noodzakelijk dat er meer duidelijkheid komt over het plan om gebouwen in het gaswinningsgebied te versterken. ‘De overheid dient realistische verwachtingen te creëren over de kansen en beperkingen die de versterkingsoperatie biedt en zich te realiseren wat de impact is op de bewoners en hun omgeving’, aldus de raad.