De beveiligingssoftware wordt doorgaans maar vijf jaar lang bijgewerkt. En dat terwijl de computersystemen om de waterwerken te bedienen tot dertig jaar lang meegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur.
Zonder updates groeit het gevaar, want hackers blijven zoeken naar kwetsbaarheden in systemen. Wie een sluis of een gemaal hackt, kan bijvoorbeeld deuren openzetten of sluiten en het water dus tegenhouden of juist laten wegstromen.
Reactie Unie van Waterschappen
De Unie van Waterschappen zegt in een reactie dat het ,,inderdaad voorkomt dat software eerder verloopt dan de levensduur van een systeem”, maar dat er dan voorzorgsmaatregelen zijn, zoals het uitschakelen van overbodige functies. De unie voegt er aan toe dat leveranciers en waterschappen druk bezig zijn met veiligheid en dat er altijd systemen zijn om op terug te vallen. ,,Sluizen en stuwen zijn ook altijd nog met de hand te bedienen. En je kunt nooit helemaal veilig zijn, je weet nooit wat er kan gebeuren”, aldus een woordvoerster.
Over de cyberbeveiliging van gemeenten en waterschappen wordt al langer geklaagd. Zo meldde EenVandaag al in 2012 dat rioolgemalen en sluizen gemakkelijk van afstand te bedienen waren, onder meer door bijzonder slechte wachtwoorden.